Nieuwsbrief 2022: Het jaaroverzicht vanuit de fractie

30 december 2022

Beste PvdA’ers,

2022 is bijna voorbij. In de gemeenteraad zit een nieuwe PvdA-fractie die sinds april aan de slag is gegaan. Voordat we 2023 inluiden, willen we als fractie graag met jullie terugkijken op wat er het afgelopen jaar allemaal is gebeurd.

Verkiezingen & Bestuursakkoord 2022-2026
In 2022 vonden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Het beloofde spannende verkiezingen te worden. Eindhoven groeit als kool, maar deze groei gaat gepaard met de nodige pijn. Ook de coronajaren, oorlog in Europa, en groeiende ongelijkheid zorgen voor onzekerheid in stad en land.

 

De PvdA Eindhoven trad aan met een vernieuwde lijst onder aanvoering van Mieke Verhees. Groei Mee is onze campagneleus. Wij willen graag dat onze stad groeit en zich ontwikkelt. Maar wij willen ook dat iedereen daarvan profiteert. Daar moet ook in Eindhoven veel voor veranderen, van de woningmarkt tot de organisatie van de gemeente, maar wij geloven dat dit kan.

Na een goede campagne moesten we helaas toch een zetel inleveren. In totaal hebben we nu 5 raadsleden en 3 commissieleden. Ook is minder dan 42% van stemgerechtigde Eindhovenaren naar de stembus gegaan. De kloof tussen overheid en inwoner groeit.

Nieuwe fractie & nieuw bestuursakkoord
De verkiezingsuitslag mocht tegenvallen voor ons, toch heeft stemmend Eindhoven een voorkeur voor links en progressief beleid. Dit hielp ook de PvdA in de coalitieonderhandelingen. Samen met GroenLinks, de D66 en CDA vormt de PvdA het nieuwe bestuur van Eindhoven. Met Mieke Verhees als wethouder wonen en Angelique Bellemakers als stadsgezant wijkgericht werken, zullen we ook de komende 4 jaar veel invloed hebben op de gezonde groei van Eindhoven. Samen Morgen Mooier Maken, oftewel de titel van het bestuursakkoord 2022-2026. Lees meer over het bestuursakkoord hier.

Een vernieuwde lijst betekent ook een vernieuwde fractie. Fractievoorzitter Patrick van Tuijn wordt vergezeld door raadsleden Rosa van den Nieuwenhof, Tjeerd Ritmeester, Wil van Haalen en Murat Karatas. De commissieleden zijn Florian Lambert, Youssef Helal, en onlangs heeft  Rob van Vliet Jan Hopstaken vervangen. Jan heeft een nieuwe baan en kon dit niet meer combineren met zijn werk voor de fractie. Jan is nog wel betrokken en adviseert ons gevraagd en ongevraagd op o.a. Mobiliteit en Duurzaamheid. De fractie wordt ondersteund door Odet Rosenkrantz.

Ook zijn we heel trots dat Jeroen Dijsselbloem door de gemeenteraad is gekozen als nieuwe burgemeester van Eindhoven.

Samen Eindhoven mooier maken
De PvdA-fractie vindt het belangrijk herkenbaar te zijn, zowel in de gemeenteraad als op straat. In het Eindhoven dat wij voor ons zien gaan we niet alleen voor economische groei, maar vooral voor gezonde groei. Wij zetten daarom groot in op wonen, werk, en welzijn. Alle voorwaarden in de stad moeten perfect zijn als wij op deze drie thema’s willen slagen. Iedereen draagt een steentje bij, ook het bedrijfsleven.

Het bestuursakkoord is daar een mooi sociaal voorbeeld van. Dat stelden we ook tijdens de bespreking van de eerste begroting. Als fractie handhaven we de beloftes uit het bestuursakkoord, en sturen we bij waar nodig. Zo zijn we trots op het voortijdig afschaffen van de kostendelersnorm, dat bij de grote woningbouwprojecten in KnoopXL nog meer aan betaalbaar wonen wordt gedacht en het bieden van meer financiële hulp aan Eindhovenaren in nood. Ook regelden we een reservering voor (sport)verenigingen tegen steeds maar stijgende energielasten.

Financiële nood
Soms worden we ingehaald door de tijd. Ook dat vraagt om bijsturen. 2022 was zo’n jaar. De onrust op de energiemarkt en in de wereldhandel bereikte ook Eindhoven. Sommige huishoudens zagen hun energierekening meer dan verdrievoudigen. Veel winkels hebben hun deur moeten sluiten omdat ze de rekeningen niet meer kunnen betalen.

Tijdens deze crisis blijkt dat werken steeds minder loont. We zien goede maatregelen om de armste groepen te helpen maar ook steeds meer werkende armen. De middenklasse krimpt. En dat is een groot probleem. In ons bestuursakkoord staan verschillende mooie plannen om werken weer te laten lonen, ongelijkheid in onderwijs en zorg weg te nemen, en hulp makkelijker terecht te laten komen bij de huishoudens die het nodig hebben. Als fractie hebben we de afgelopen maanden alles op alles gezet om nog sneller stappen te maken.

De stad in!
We kunnen ons werk alleen goed doen als we ook veel in de stad te vinden zijn. Op elk onderwerp hebben we als doel zoveel mogelijk belanghebbenden te betrekken of op onderzoek uit te gaan.

We zijn bijvoorbeeld de wijken ingegaan om Eindhovenaren te helpen met het aanvragen van de energietoeslag. Dat was nodig omdat veel Eindhoven de toeslag niet hadden aangevraagd, terwijl ze dit wel nodig hadden. Dit deden we samen met KBO Eindhoven en het PvdA Ombudsteam. Ook schreef de PvdA samen met GroenLinks een manifest op (energie)armoede en bestaanszekerheid. In dit manifest staat wat wij gezamenlijk in de raadszaal willen bereiken op wonen, werken en welzijn.

De PvdA organiseert ook fractievergaderingen op locatie. Dat hebben we in 2022 gedaan bij de Joodse gemeenschap in Eindhoven en de Suffa Bibliotheek. Het komende jaar willen we dat nog veel vaker doen.

Weet of heb jij een mooie locatie, laat het de PvdA fractie weten! Ook als je een keer een fractievergadering wilt bijwonen kan je ons dat altijd laten weten. Je kan je dan aanmelden via [email protected]. Iedereen is welkom!

Beste wensen voor 2023
De fractie van de PvdA Eindhoven wenst iedereen de beste wensen voor het nieuwe jaar. Samen met jullie willen we Eindhoven morgen mooier maken.

Deze nieuwsbrief geldt als aftrap van een campagne waarin we om de maand onze leden door middel van een nieuwsbrief op de hoogte proberen te houden van wat wij in de gemeenteraad doen.