Door Edith van Dijk op 10 augustus 2015

Zomercolumn Edith

‘Geduld is een schone zaak’, zei mijn vader altijd. En geduld hebben de bewoners van de Kruidenbuurt Zuid gehad!. Na tien jaar is er eindelijk zicht op einde aan stankoverlast, schots en scheve bestrating en kapotte lantaarnpalen. De vernieuwing van de riolering wordt weer opgepakt. Net toen de bewoners in maart dachten dat het werk begon, stopte de werkzaamheden. De bomen in de straten zijn gekapt en daar bleef het bij.

Wat bleek! Wat begon in 2005 met plannen maken, eindigt in 2015 in een juridisch conflict tussen de gemeente Eindhoven en Brabant Water. Iets met vergunningen of zo.

Een actieve bewoonster uit de buurt, Annet Hogenhout, zocht contact op met Hafid Bouteibi. In juni spraken we af. De huiskamer van Annet zat vol met bewoners en leden van het buurtpreventieteam. Al snel kwamen we tot de conclusie: Raadsvragen!. Want de leefbaarheid en veiligheid van de buurt stond onder druk. Dit kan zo niet langer.

Daarna ging het snel. Omroep Brabant en Studio 040 stonden bij Annet op de stoep. Een verhoogde stoep welteverstaan. Annet zit in een rolstoel. Kort en krachtig vertelde Annet hoe ernstig de situatie is. Op- en afritten zijn levensgevaarlijk voor iemand in een rolstoel. Voor dat je het weet lig je om. Wortels van bomen schieten door het wegdek heen. Hier en daar stank- en wateroverlast na hevige regenbuien. Straatverlichting die niet werkt en ook niet gerepareerd worden, want tja…, de straat wordt vernieuwd.

Na de raadsvragen en de media aandacht gaat het snel. We blijven druk op de ketel zetten. Iedere keer als ik Yasin Torunoglu zie, vraag ik hoe het staat met de Kruidenbuurt.

Uiteindelijk op de valreep van de zomervakantie komt het goede nieuws. Het werk gaat beginnen. Nu ja, niet helemaal. De aanbesteding gaat beginnen. Hopelijk start het werk nog dit jaar. Anders wordt het voorjaar 2016. Dat zou weer een jaar later zijn. Ik hoop voor Annet en de buurtbewoners op een mooie en niet al te strenge winter. Annet kan dan met kerst naar de werkzaamheden kijken. En over vlonders naar haar huis rollen.

Edith van Dijk

Edith van Dijk

Edith van Dijk

‘Voor een andere iets kunnen betekenen’, dat staat voor mij als raadslid voorop. Mijn naam is Edith van Dijk en bijna 4 jaar raadslid voor de PvdA in Eindhoven. Ik heb Eindhoven op een andere manier leren kennen. En vooral heel veel mensen ontmoet. Zo sprak ik met inwoners uit verschillende wijken en buurten over

Meer over Edith van Dijk