Door Ward Overeem op 22 november 2015

De week van Ward

Het is altijd leuk om de week van….. te mogen schrijven omdat het een kijkje achter de schermen biedt van het raadslid maar ook van de mens achter het raadslid. Deze week had ik er toch een dubbel gevoel bij. Afgelopen week was een week waarin spanning en onzekerheden veelvuldig aanwezig waren. Je start de werkweek na een weekend vol ongeloof, onmacht en verbazing. Geschokt ben ik van de aanslagen in Parijs, ineens wel erg dichtbij, maar ik denk ook aan alle slachtoffers van aanslagen die elke dag weer overal in de wereld vallen. Het gebruik van bruut geweld, aanslagen vanuit respectloosheid voor andermans leven, vrijheid en mening maakt mij boos en onmachtig. Niet te bevatten. Ook ben ik soms verdrietig omdat mensen in de naam van een geloof vreselijke acties uithalen en zo onterecht een geloof in diskrediet brengen om verdeeldheid te zaaien. Laat één ding helder zijn, dat laat ik niet gebeuren.

Maandag
BarendrechtAl om 6.45u sta ik op de carpoolplaats in Best om naar Barendrecht te vertrekken. Bureau Re-Ward is samen met een aantal andere ZP’ers (zelfstandig professionals) gevraagd om de bestanden van mensen in een bijstanduitkering voor de BAR-gemeenten (Barendrecht, Albranswaard en Ridderkerk) te screenen. Voor deze gemeenten maken we inzichtelijk welke afstand tot de arbeidsmarkt mensen met een bijstandsuitkering hebben. Ik spreek veel mensen en merk dat er veel verschil zit in de achtergronden en verhalen die mensen hebben. Zo is sprake van veel talent dat per direct of met enige hulp aan het werk zou moeten kunnen komen. Zo zijn er mensen bij waar de problemen zo complex zijn dat ze waarschijnlijk niet snel meer aan het werk kunnen komen. Om 12.00u neem ik in een voor mij vreemde raadszaal deel aan de herdenking van de aanslagen in Parijs.

’s Avonds hebben we fractievergadering en bereiden we per commissie alle agendapunten voor. Voor de commissie MO staat een kwartaalbrief geagendeerd over de jeugdzorg. Met mijn commissieleden Ellen en Ab spreken we af dat ik morgen het woord zal doen. Verder zal ik een actuele rondvraag stellen over het niet tijdig betalen van de gemeente van facturen van een aantal jeugdzorginstellingen die voldoen aan alle eisen. Dit kan natuurlijk niet.

Dinsdag
We hebben een korte commissievergadering en mijn rondvraag over het uitblijven van tijdige betalingen in het sociale domein worden schriftelijk beantwoord. Wel uitdrukkelijk gevraagd om een snelle beantwoording en actie t.a.v. die organisaties die onterecht lang wachten op de betaling van hun facturen. De wethouder heeft toegezegd binnen een week met antwoorden te komen. Ik houd het scherp in de gaten.

In de commissie EM wordt een initiatiefvoorstel besproken van Groen Links over een experiment voor een groep mensen in de bijstand. Dit volg ik met extra belangstelling niet alleen als raadslid maar ook vanwege mijn werk. Het gaat ondermeer over de vraag of mensen in de bijstand wat mogen bijverdienen zonder dat ze gekort worden. In mijn ogen moet je hier heel zorgvuldig naar kijken omdat dit enorme consequenties kan hebben omdat iemand teveel kan verdienen waardoor hij of zij allerlei toeslagen moet gaan terugbetalen en per saldo er op achteruit gaat.

Woensdag
Vandaag weer in Barendrecht en heb tussendoor even de tijd om een aantal afspraken te maken met partijen uit het sociale domein om bij te kletsen. Volgende week een afspraak met jeugdzorg een psychiater speciaal voor de jeug en het autismepunt.

Donderdag
De dag begint heerlijk. Ik mag voor United Social een tweetal workshops organiseren ‘Verbeter uw CV’ voor het vacaturecafé van MKB Eindhoven. Deze service bieden wij kosteloos aan omdat we zien dat veel mensen behoefte hebben aan een dergelijke workshop. Dat blijkt ook wel als je ziet hoeveel vragen er zijn t.a.v. het Curriculum Vitae.

In de middag reis ik af naar Den-Bosch waar ik voor de groep 50+ van UWV een training Succesvol naar werk organiseer. Ook bij deze training geldt dat weten hoe werkgevers op zoek gaan naar nieuwe werknemers essentieel is om succesvol te zijn op de arbeidsmarkt.

’s Avonds heerlijke repetitie met het Lampegats Gemengd Mannenkoor. We zijn druk bezig met het organiseren van een nieuw evenement, namelijk het Gehaktbal. Het Gehaktbal vervangt de Musical Carnavalx.

Vrijdag
Vandaag staat Barendrecht weer op het programma. Het was een vermoeiende en intensieve week. Vandaag per mail de jeugdzorginstellingen op de hoogte gesteld van het verloop van de rondvraag. Zij zijn erg blij dat er iemand vanuit de politiek pro-actief aan de slag gaat met dit dossier en ook nog eens een terugkoppeling verzorgd.

Zaterdag & Zondag
Al driekwart jaar geleden hebben wij voor mijn schoonmoeder en haar zus en zwager kaartjes bemachtigd voor een concert van André Rieu in Hasselt (B). Hiermee gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. Echter wat blijkt? De terreurdreiging is in België inmiddels zo groot dat het concert wordt afgeblazen. Het komt dat allemaal erg dichtbij.

20151122_134802_resizedDes temeer ben ik trots op mijn fractiegenoot Sjoerd Slaaf die samen met Vrede & Vriendschap een vredesmars heeft georganiseerd in Eindhoven. Er zijn ruim 350 mensen aanwezig die allemaal voor hetzelfde doel meelopen. Vrede,vriendschap, tolerantie en het herdenken van de slachtoffers van de terreuraanslag in Parijs en alle andere slachtoffers van terreurdaden in de wereld. Een emotionele tocht die verbind, stemt tot nadenken en afgesloten wordt door de Last Post.

Ward Overeem
Raadslid PvdA Eindhoven

Commissielid Maatschappij & Ontwikkeling

Ward Overeem

Ward Overeem

Mijn naam is Ward Overeem, lijst 1 plaats 8. Raadslid voor onze prachtige gemeente Eindhoven en kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018. Op dit moment ben ik werkzaam bij Metechnica BV als landelijk arbeidsmarktcoach en eigenaar van Bureau Re-Ward. Verder ben ik betrokken inwoner van Eindhoven en zet ik mij graag in voor

Meer over Ward Overeem