Door Edith van Dijk op 4 juli 2015

De week van Edith

Afgelopen week stond in het teken van de Woonvisie, de nieuwe omgevingswet, een ladder, hoe rood is rood en Bossen in Eindhoven.

Woonvisie
Na een jaar van heel hard werken is de concept visie gereed. Een mooi moment in de commissie Ruimte en Vastgoed. Als kersvers raadslid begon ik met deze visie in de Raadswerkgroep Woonvisie.

In een jaar is een hoop gedaan. De raadswerkgroep deed suggesties voor het proces en het betrekken van partijen binnen en buiten Eindhoven. Als lid van deze raadswerkgroep heb ik aangedrongen op het betrekken van bewoners en huurdersorganisaties in Eindhoven. Wonen gaat immers voor een groot deel over huurders van een sociale huurwoning. Meer dan de helft van Eindhoven woont in een sociale huurwoning.

Na gesprekken met de stad kwam het Manifest Wonen. De koers voor de woonvisie. Vervolgens een politieke discussie over dit Manifest met inspirerende sprekers. Zoals de heer Zegveld van de huurdersvereniging PEK (Platform Eindhovense Klantenraden). Hij sprak over de ijzeren voorraad en zijn zorgen hierover. Een zorg die de PvdA deelt.

Tussendoor is de raadswerkgroep bijgepraat over de nieuwe Woningwet, de nieuwe Huisvestingswet. Op mijn initiatief is een bijeenkomst georganiseerd met alle corporaties en wederom het Pek over de prestatieafspraken Woningbouw.

Na het Manifest was het even stil. Er werd gewerkt aan de visie. Goed. Ook hier wilde de raadswerkgroep bij betrokken blijven. Het proces van het Manifest smaakte naar meer. We hebben Yasin dan ook aan zijn jasje getrokken.

Het resultaat mag er zijn. In de commissie Ruimte en Vastgoed complimenten alom voor Yasin. Het is een visie geworden, waar ruimte is voor ambities en aandacht voor de mensen met de kleine portemonnee.

Voor de PvdA is betaalbaarheid, bereikbaarheid en beschikbaarheid van groot belang. We zijn een stad met 2 snelheden. De mensen met een kleine en soms een lege portemonnee verdienen een plek om te wonen in deze stad. Het is een basisbehoefte. Daarom zijn we benieuwd naar de uitwerking van de woonvisie voor deze groep mensen.

Nieuwe Omgevingswet
De volgende decentralisatie komt er aan. Ook wel de 4e decentralisatie genoemd. De hele wetgeving van bouwvergunningen, bestemmingsplannen en milieuverordeningen gaat op zijn kop. Hoe?, dat is nog een vraag. Afgelopen donderdag werd een tip van sluier gelicht. Ambtenaren uit heel het land kwamen naar Utrecht voor een bijpraat dag: Schakeldag Omgevingswet 2015. Conclusie na deze dag. Het wordt een hele klus. Komende tijd zal ik jullie op de hoogte houden.

Ladderen
Tja een nieuw begrip in bestemmingsplannenland. Na de Ladder van Verdaas tegen de Ruit, is er nu een Ladder voor duurzame verstedelijking. Woensdagavond zijn de raadsleden uit de regio bijgepraat over deze ladder. Ieder nieuw bouwplan moet getoetst worden aan deze ladder. Kort gezegd: Eerst nut en noodzaak van nieuwbouw aantonen. Ook op regionaal. En als alle lichten op groen staan mag er gebouwd worden.
Bij het plan voor Bouvigne hebben we al een keer proefgedraaid met de ladder. De bouwer, Stam de Koning, is naar de rechter gegaan. Helaas was de ladder onderbouwing niet goed. We mogen na de zomer weer over dit plan buigen. Ben benieuwd hoe de ladder er dan bij hangt.

Hoe rood is rood
Vrijdag een middag politiek op het Van Maerlantlyceum. Samen met fractieleden van de andere partijen in Eindhoven.

Leerlingen van HAVO 4 hadden zich verdiept in de politiek. En politieke partijen opgericht! Er waren partijprogramma’s, verkiezingsfilms en posters. Tijdens de middag een carroussel met de leerlingen. Leuk om te zien hoe ze reageren op vragen zoals: “Hoe ga je dit financieren. Wat ga je er voor laten. Stel je komt in de regering, wat geef je dan als eerste op van je standpunten?
Een eye-opener was hoe leerlingen de politieke kleur van rood zien. Vaak liberaal en soms waren hun ‘rode’ ideeën ronduit rechts. Ook symboliek, zoals de adelaar, was niet bij iedereen bekend.

We hebben nog werk te doen als rode, sociaal-democratische partij.

Bossen in Eindhoven
In een bosrijke, lommerrijke omgeving, naast de Aalsterweg ligt het landgoed Eikenburg. Vroeger kwam in bij het Brugproject planten halen. Het was zondag weer genieten in het grote bos van Eindhoven.

Trudo heeft dit terrein gekocht van de broeders en gaat het omvormen tot sociale woningbouw. Ook voor jonge sporters. Zondag was het open dag met allerlei activiteiten. Vooral voor kinderen. Kanoën, boom klimmen, speurtocht. Mensen op kleden met kinderen die alle ruimte hadden om rond te rennen onder de koelte van de bomen.
Leuk om te zien hoe een Central Park (NY) achtige sfeer ontstond.

Benieuwd of en wanneer het plan in de commissie Ruimte en Wonen komt.

Edith van Dijk

Edith van Dijk

‘Voor een andere iets kunnen betekenen’, dat staat voor mij als raadslid voorop. Mijn naam is Edith van Dijk en bijna 4 jaar raadslid voor de PvdA in Eindhoven. Ik heb Eindhoven op een andere manier leren kennen. En vooral heel veel mensen ontmoet. Zo sprak ik met inwoners uit verschillende wijken en buurten over

Meer over Edith van Dijk