Door Arnold Raaijmakers op 6 april 2015

De week van Arnold Raaijmakers

Maandag 30 maart, fractieoverleg.
Deze keer een relatief korte vergadering. Zo rond 10 uur waren we klaar. De fractie was goed voorbereid en op dinsdag waren er slechts twee commissies gepland in plaats van gebruikelijk vier. Geen Financiën & Bestuur en geen Maatschappelijke Ontwikkeling.
Wel een lange commissie Economie en Mobiliteit. Detailhandel nota, Horeca sluitingstijden, Werkleerbedrijf, Participatiewet, Internationale School Eindhoven, Capital D en meer. Lange en interessante commissie.

Dinsdag 31 maart, commissies
Leuk dagje Vielgut. Lekker maandje gehad via de webshops en vandaag vette schoenen voor de winter ingekocht. Verder even met FaceTime een gesprek gehad met mijn dochter Lauren die in Berlijn stage loopt bij het magazine Kaltblut (www.kaltblut-magazine.com). Rond half vijf in het stadhuis.

De commissie begon met een paar agenda voorstellen.
Capital D werd afgevoerd omdat niet alle informatie aanwezig was, o.a. de jaarrekening van Capital D. Grappig was wel om tijdens de voorbereiding van dit onderwerp te ontdekken dat er een functie bestaat genaamd “Non Executive Board Advisor Brand & Business Development Dutch Design Week”. Je vraagt je af wat dat inhoud, toch?
Verder werd het Uitvoeringsprogramma Participatie 2015, geagendeerd door onze Hafid Bouteibi, werd doorgeschoven.
En tot slot ook het onderwerp Horeca sluitingstijden. Ook van de agenda. Dat schiet lekker op.

Wethouder Van Dorst gaf allereerst een ‘toelichting’ op de vorderingen van het Stappenplan om het Muziekgebouw te redden. Als PvdA trokken we twee jaar geleden al aan de bel om aandacht te vragen voor de nijpende situatie van het Muziekgebouw, tevergeefs toen nog. Nu dreigt een technisch faillissement. Echter de wethouder persisteert in het aan de Raad melden van nagenoeg niets. Oftewel, ten aanzien van geen van de 8 punten uit het stappenplan werd de wethouder concreet. Ook na doorvragen van mijn zijde kwam er niets, waardoor ik langs de afgrond van irritatie scheerde ten aanzien van dit gebrek aan content en dédain richting de raad.

Daarna een lange discussie over het Horecabeleidsplan. Tegengaan van leegstand, wie wil dat nu niet, toch. Maar hoe, dat ontbrak nog. En de wijkwinkelstrips werden nauwelijks benoemd. Ambitie is om de beste binnenstad van Zuid Nederland te worden. Prima ambitie, maar wel snel onderbouwing, hoop ik.

Tussendoor even naar de commissie Ruimte en Vastgoed om het onderwerp Integraal Huisvestingsplan voor onderwijs te bespreken. Complex, financieel langjarig dossier dat de huidige wethouder voortvarend lijkt op te pakken. Vinger aan de pols houden is geboden, maat wethouder zegt toe de Raad goed geïnformeerd te houden.

Na het eten nog eens de bereikbaarheid van de Internationale School Eindhoven besproken. Als PvdA hebben we anderhalf jaar geleden het voortouw genomen toen de ouders en schoolleiding aan de bel trokken. Doel is om de frequentie te verhogen van het OV en het OV dichter bij de school te laten stoppen. N.a.v. de agendering in 2014 zijn er een aantal quick-wins geïmplementeerd. De PvdA zet nu in op een betere bereikbaarheid vanaf 2017 als de nieuwe OV-concessie start. Hierover voor en na het debat met de aanwezige ouders gesproken en deze konden daarvoor begrip op brengen.

De behandeling van het Werkleerbedrijf werd prima door Hafid gedaan. Mooiste uitspraak was echter van een andere partij deze keer. De BBL verwoordde het kernachtig: ‘Bezuinig op wantrouwen, investeer in vertrouwen’.

Tot slot mijn rondvraag over het uitblijven van de financiële en inhoudelijke tussenrapportage van het Van Abbemuseum. Middels een unaniem aangenomen motie in november 2014 had de raad gevraagd om deze rapportage halverwege het beleidsplan 2013-2017. Deze zou dinsdag 31 maart uiterlijk opgeleverd worden. Hiervoor had het Van Abbe dus bijna vijf maanden de tijd gehad, maar helaas, geen tussenrapportage. En ook deze wethouder presteerde het om geen concreet antwoord te geven. Na een kort debat weten we nog niet wanneer deze tussenrapportage nu komt en wie hem oplevert. Verder stelde de wethouder nog dat ondergetekende had toegezegd om een rol in het opstellen van de tussenrapportage te spelen. Welke rol is mij geheel ontgaan, maar de wethouder was in haar beantwoording zeer stellig. Maar inmiddels wacht ik nog op de mail met daarin mijn toezegging die ik hierover aan de wethouder gestuurd zou hebben, zoals de wethouder wist te melden.

Het lijkt er echter op dat de wethouder cultuur geen kans heeft gezien om haar van Abbe ambtenaren zo ver te krijgen om in een periode van 5 maanden een fatsoenlijke tussenrapportage op te leveren ten behoeve van de Raad. Je vraagt je af wie de baas is, toch?
Ik kreeg in de Raad bijval van de VVD en hierover wist Corrie de Leeuw weer een leuke column in het ED te schrijven.

image

Woensdag 1 april, Provinciale bijeenkomst aanbesteding OV.

Deze info-sessie voor alle raadsleden van Zuidoost Brabant werd vanaf 7 uur ’s avonds gehouden in het Evoluon. Het was de opmaat naar de aanbesteding van het Openbaar Vervoer voor onze regio die per december 2016 in werking moet treden. Samengevat komt het erop neer dat we alle zeilen bij moeten zetten om minimaal dezelfde kwaliteit van OV te realiseren. Denk aan ons Gratis OV voor minima, de eventuele aansluiting op de nachttrein en een fatsoenlijke OV-aansluiting voor de Internationale School. Er valt nog veel werk te verzetten. Verheug me nu al op de behandeling.

Donderdag 2 april.
Vandaag nagedacht, tussen het werk door, of ik richting wethouder Van Dorst raadsvragen moet gaan stellen om duidelijkheid te krijgen over de stand van zaken met betrekking tot het 8 stappenplan. Hetzelfde geldt voor verduidelijkende vragen richting wethouder Schreurs over het uitblijven van de tussenrapportage van het Van Abbemuseum. Weet het nog niet. Overweeg ook om het gewoon op me af te laten komen of om een andere vorm te kiezen. Voorlopig maar even tot 10 geteld, is soms ook wel eens goed.

Vrijdag 3 april.
Geen echte politieke activiteiten. Wel naar een opening bij Piet Hein Eek geweest vanaf 6 uur in de namiddag. Piet breidt namelijk zijn activiteiten met het duurzame tassenmerk Freitag verder uit. Freitag heeft een kleine kledinglijn opgezet. Piet, al jaren lang trouw klant bij Freitag met de tassen, krijgt in zijn shop het alleenrecht voor deze kleding tot en met de DDW. We overwegen om dit duurzame en eigenzinnige merk ook bij Vielgut te gaan voeren vanaf de DDW. Wordt vervolgd.

Zaterdag 4 en zondag 5 april. 

imageWeekend. Maar zowel in de politiek als in de retail is weekend een achterhaalt begrip. Immers we zijn bij Vielgut alle zondagen open en via onze drie webshops eigenlijk 24/7 open. En ook de politiek staan niet stil. Maar vandaag, zondag, zijn we i.v.m. eerste paasdag dicht. Dus tijd om weer een flink aantal nieuwe items in onze eigen webshops (vielgut.nl en kuyichi-jeans.nl) te zetten. Laat de lente maar beginnen nu.

En tijd om ‘De week van op papier te zetten”. Bij deze dus.

Arnold Raaijmakers

Arnold Raaijmakers

Arnold Raaijmakers

Als raadslid heb ik bijgedragen aan een stad die levendiger, socialer en sterker is geworden. Om dat te bereiken moeten er in de politiek keuzes gemaakt worden. Dat is niet altijd eenvoudig en soms zelfs onplezierig. Daarom moet je als Raadslid altijd het eerlijke verhaal vertellen. En het gesprek durven aangaan met alle betrokkenen. Dat

Meer over Arnold Raaijmakers