Door Arnold Raaijmakers op 6 juni 2016

De week van… Arnold

De week van de redding van voetbalvereniging Wodan, een nieuw SP wethouder, afscheid van een SP wethouder, een nieuwe burgemeester en de jaarrekening en kadernota.

Maandag stond voornamelijk in het teken van de laatste loodjes van de redding van Wodan. Namelijk het 100% correct formuleren van een amendement als wijziging op het raadsvoorstel en hiervoor een meerderheid krijgen. De afgelopen jaren was voetbalvereniging Wodan, ontstaan uit een fusie van WVVZ en ESV, financieel in problemen gekomen. Om de club in Woensel Noord te behouden, zou er door de Bank van Nederlandse Gemeenten een lening van € 700.000,- beschikbaar gesteld worden, waar de gemeente dan weer garant voor zou staan.

De PvdA wil er natuurlijk alles aan doen om deze club met 850 leden, belangrijk voor de breedtesport in Woensel Noord, te behouden. Immers als je PSV kunt redden, moet dat ook lukken voor Wodan. Maar niet ten koste van alles en wel met voldoende financiële zekerheid, zoals ook bij PSV in 2011.

Daarom hebben we voorgesteld aan Wodan om het clubgebouw als onderpand te geven. Oftewel als Wodan haar betalingsverplichtingen niet kan nakomen, wordt de gemeente Eindhoven eigenaar van het clubgebouw van Wodan. Dit had nogal wat voeten in aarde, temeer daar alles voor 15 juni afgerond moet zijn. Sportaccomodatie-Wodan-01-VDLP-ARCHITECTEN-1040x585

De gemeenteraad ging dinsdag in de raadvergadering akkoord. Hieraan lag een prima samenwerking tussen wethouder Visscher, de voorzitter van Wodan en de gehele Raad ten grondslag. Met een positieve en dragende rol voor mijn collega Frank Depla. Nadat het raadsvoorstel en het amendement unaniem zijn aangenomen in de raadsvergadering van 31 mei, ligt nu de bal bij de leden van Wodan. Zij moeten op 13 juni tijdens hun Algemene Ledenvergadering ook nog akkoord gaan met het clubgebouw als onderpand. We gaan er vanuit dat dit gaat lukken.

Ook werd deze week de opvolger van SP wethouder Bianca van Kaathoven , waar we in deze raadsvergadering afscheid van namen, door de Raad geïnstalleerd. De benoeming van Jakob Wedemeijer was niet onomstreden door de oppositiepartijen. Ook omdat hij parttime aan het werk gaat in onze stad, een primeur. Dat bleek ook uit de stemverhouding van 25 voor en 18 tegen. Geen fijne start voor een nieuwe wethouder. Ik wens Jakob veel succes met de pittige dossiers die hij de komende tijd mag oppakken, de Tongelreep, de IJsbaan en de Sportvisie. Waar nodig zullen we hem onze steun bieden om deze belangrijke dossiers voor met name ook de breedtesport in onze stad tot een goed einde te brengen.

De raadsvergadering begon dinsdag ook nog eens totaal anders dan verwacht, namelijk met een besloten deel. En dit besloten deel resulteerde, na een uur overleg, in de voordracht van een nieuwe burgemeester voor onze stad, nu nog VVD Commissaris van de Koning in Friesland, de heer John Jorritsma. Een man gepokt en gemazeld in het openbaar bestuur en ook bekend met onze regio en het bedrijfsleven. Het zal even wennen zijn na 8,5 jaar Rob van Gijzel. Ik heb er echter vertrouwen in dat ook John Jorritsma ónze burgemeester wordt en dat we samen met hem verder bouwen aan deze mooie sociale stad en succesvolle regio.

Het politieke staartje zat deze week in het aanbieden van het college van de jaarrekening over 2015 en de kadernota 2017-2020. De jaarrekening laat een positief resultaat zijn. Dit is het effect van zes jaar sober en gedegen financieel beleid in onze stad, waarbij we het sociale aspect nooit uit het oog hebben verloren. En zijn blijven investeren in economisch succes voor de regio. En dit resulteert ook in veel nieuwe werkgelegenheid, waarin onze regio voorloopt op het landelijk beeld. Kortom positief nieuws.

En in de kadernota blikken we vooruit naar de jaren 2017-2020.

Beide stukken gaan we begin juli, voor het reces nog, uitgebreid bespreken in twee separate Raadsvergaderingen. Dat wordt weer interessant.

Arnold Raaijmakers

Arnold Raaijmakers

Als raadslid heb ik bijgedragen aan een stad die levendiger, socialer en sterker is geworden. Om dat te bereiken moeten er in de politiek keuzes gemaakt worden. Dat is niet altijd eenvoudig en soms zelfs onplezierig. Daarom moet je als Raadslid altijd het eerlijke verhaal vertellen. En het gesprek durven aangaan met alle betrokkenen. Dat

Meer over Arnold Raaijmakers