Door Ward Overeem op 24 mei 2015

De bijzondere week van Ward

De maandagen staan over het algemeen uit voorbereiding met mijn andere commissieleden van MO en ’s avonds met de totale fractie. Vandaag starten we al om 17.00u met ons fractieoverleg aangezien er naast een drukke agenda voor morgen ook om 19.30u nog een dialoog plaatsvindt met leden en belangstellende over het Israelisch-Palestijns conflict ‘Een Chronische Oorlog’. Michiel Servaes raadszaalEen open dialoog en gesprek met Michiel Servaes, Tweede Kamerlid en tevens woordvoerder Buitenlandse Zaken van de PvdA. Centraal stond het onderwerp ‘van oorlog tot oorlog, aandacht voor het Israëlisch Palestijns conflict dat steeds opnieuw wordt aangewakkerd. Wat kunnen wij hier in het Westen bijdragen aan het vredes-proces? Wat doet het kabinet en wat doet de fractie van de PvdA? Het was een fijn en respectvol gesprek met ruimte voor elkaars inzichten.

Een uitgebreid verslag volgt nog. Ik wil dan ook alle aanwezigen hartelijk dank zeggen voor hen inbreng en aanwezigheid en specifiek Hafid, Ellen als organisatoren en natuurlijk Michiel Servaes en Lucas Asselberg als moderator. De avond heeft direct resultaat gehad en zich doorvertaald naar vragen van Michiel Servaes in de Tweede Kamer nog diezelfde week. Klik hier voor het artikel op NU.nl

Dinsdag commissievergadering, werkbezoek en bijeenkomst Stedelijk Kompas.
Allereerst hebben we om 15.00u een overleg met de besturen van het Primair onderwijs (PO) en Kinderopvang (KO). Centraal staat de samenwerking met elkaar. In een open gesprek worden thema’s besproken zoals de implementatie van de biebfilialen in de scholen, de samenwerking met WIJeindhoven, Vroeg Voorschoolse Educatie en Dyslexie. Voor de PvdA is het in ieder geval van belang dat we ervoor zorgen dat we een goede doorlopende ontwikkelingslijn voor kinderen borgen. Hoe eerder we signalen opvangen dat erin de ontwikkeling van een kind iets niet goed gaat hoe meer problemen je in een later leven kunt voorkomen. Als commissielid MO (Maatschappelijke Ontwikkeling), waar ook PO en KO onder vallen zal ik me hier hard voor blijven maken.

Aansluitend bespreken we de voortgang van het ‘dashboard’. Dat is als Raad ons sturingsinstrument t.a.v. WIJeindhoven en alles wat met de zorg te maken heeft. In de vorige periode heeft Hafid zich hier hard voor gemaakt en nu doen Ellen en ik dat. Zo meten we in het dashboard de resultaten, maar ook de kwaliteit van bijvoorbeeld de ketenpartners in de sociale basis of in de 2e-lijns zorg, zoals onderwijs, huisarts, specialistische en professionele zorg. Het zal voortdurend aangepast en bijgesteld moeten kunnen worden zodat de Raad goed haar controlerende taak kan uitoefenen.

MO Stedelijk KompasIn de avond zijn alle partners van het Stedelijke Kompas uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst over preventie. Een interessante lezing van Prof. dr. Judith Wolf van het Radboud Umc. Prof. Wolf richt zich op de wetenschappelijke onderbouwing van maatschappelijke zorg voor sociaal kwetsbare mensen met meervoudige problemen die zich moeilijk staande kunnen houden in de samenleving en uit zichzelf niet geneigd zijn hulp te vragen. Specifiek richt zich de presentatie op groepen daklozen, zwerfjongeren, langdurig verslaafden en mensen met geweldservaringen in de privésfeer. Daarnaast werd een presentatie verzorgd door Thijs Eradus van Springplank 040 om als preventiemiddel werk en soms een woning in te zetten om te voorkomen dat de groep (economisch) dak- en thuislozen niet verder in zwaardere problematiek terecht dreigen te komen. Overigens was het enorm druk in het stadhuis aangezien in de Raadszaal de sportvisie besproken werd en er honderden belangstellenden op af waren gekomen. Overigens hebben Ellen en ik namens onze fractie deze week vragen gesteld over de opvang van kinderen uit gezinnen die dak- en/of thuisloos zijn. U kunt door op de link te klikken de vragen inzien.

Woensdag
Overdag een reguliere werkdag. Ik had naast enkele afspraken een deadline voor het uitbrengen van een offerte in het kader van outplacement voor een instelling uit de regio. ’s Avonds eindelijk weer eens thuis gegeten en daarna naar een overleg met onze fractie.

Donderdag
Paleis NoordeindeEen zeer bijzondere dag met bijzondere mensen. Een persoonlijke ontmoeting met Prinses Beatrix, Koning Willem Alexander en Koningin Maxima, beschermvrouwe van de Appeltjes van Oranje op paleis Noordeinde. Ik ben namelijk een trotse ambassadeur van Dress for Success. Een prachtige club die met de inzet van al haar vrijwilligers heel goed bezig is in Eindhoven en daarom genomineerd was voor een appeltje van Oranje. Mensen met een WWB uitkering kunnen hier terecht als zij gaan solliciteren. Ze worden mooi aangekleed en gestyled en daarnaast krijgen zij goede tips mee waardoor hun zelfvertrouwen toeneemt en de kansen op een succesvol sollicitatiegesprek en daarmee een baan substantieel toeneemt. 

Het was zo wie zo prachtig om zoveel mooie projecten voorbij te zien komen. 3 winnaars die extra in het zonnetje werden gezet en een 8-tal andere overgebleven genomineerden waaronder Dress for success uit Eindhoven die ook extra werden gewaardeerd. Een dag om niet snel te vergeten.

Vrijdag
Vandaag een heerlijke werkdag gehad en een mooi plan gemaakt voor een landelijk ingenieursbureau dat zich duidelijk positief wil gaan profileren door social return bij aanbestedingen niet alleen op papier goed in te vullen maar door daadwerkelijk met gemeenten te gaan voor een kwalitatieve en duurzame invulling. Mijn bedrijf United Social gaat dit voor hen invullen. Daar ben ik zeer trots op.

’s avonds sluit ik af met een kookworkshop met andere ondernemers in Helmond. Erg lekker en het was de moeite waard om daarvoor weer een spaarzame privé-avond voor op te offeren. Met respect en liefde voor het thuisfront sluit ik deze week af in de wetenschap dat we eindelijk de Pinksterdagen samen kunnen doorbrengen.

Groet,
Ward Overeem

Ward Overeem

Ward Overeem

Mijn naam is Ward Overeem, lijst 1 plaats 8. Raadslid voor onze prachtige gemeente Eindhoven en kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018. Op dit moment ben ik werkzaam bij Metechnica BV als landelijk arbeidsmarktcoach en eigenaar van Bureau Re-Ward. Verder ben ik betrokken inwoner van Eindhoven en zet ik mij graag in voor

Meer over Ward Overeem