Door Arnold Raaijmakers op 27 september 2015

Beter openbaar vervoer Internationale School Eindhoven

Begin december 2013 werd ik door ouders van de Internationale School Eindhoven (ISE) uitgenodigd om ter plekke de belabberde bereikbaarheid met het openbaar vervoer te bekijken. Na mijn bezoek op 9 december 2013 hebben we als PvdA direct raadsvragen gesteld om te onderzoeken of er mogelijkheden waren om het openbaar vervoer frequenter en beter bereikbaar te maken voor de leerlingen van de ISE.

Nu, bijna twee jaar later, heeft een actuele motie van de PvdA er in geresulteerd dat er op basis van maatwerk met kleinere bussen aanvullend openbaar vervoer komt voor de leerlingen op momenten dat het nodig is en met een halte dicht bij de school. Dit gaat lopen tot eind 2016, als de nieuwe openbaar vervoer concessie voor de regio Eindhoven in zal gaan. Met dan hopelijk een goede ontsluiting voor de ISE op basis van een reguliere buslijn.

De kosten voor het maatwerk zijn € 17.500 per jaar. Het aangenomen voorstel van de PvdA gaat er vanuit dat, helemaal conform de Triple Helix gedachte, deze kosten over de drie belanghebbenden partijen worden verdeeld. Dus 1/3-de deel voor rekening van het bedrijfsleven dat de expats en hun gezin naar de Brainport regio haalt om te wonen en te werken. En 1/3-de deel moet betaald worden door de ISE en de ouders zelf. En tot slot natuurlijk de gemeente Eindhoven die ook 1/3-de deel van de kosten draagt. De PvdA heeft er alle vertrouwen in dat zowel het bedrijfsleven als de ISE en ouders het belang en de redelijkheid inzien en het dus geen probleem mag zijn om het bedrag bij elkaar te krijgen.

Verrassend, of misschien ook niet, was dat VVD, CDA, LPF en Ouderen Appèl Eindhoven het niet noodzakelijk vonden om een bijdrage vanuit het bedrijfsleven of de ISE en ouders te vragen. Ze kwamen daarom met eigen moties die de gemeente een veelvoud zouden kosten, oplopend tot zelfs € 75.000 in plaats van € 5.900, wat de bijdrage van de gemeente is in de motie van de PvdA. Deze moties hebben het niet gehaald.

De actuele motie van de PvdA kreeg vanaf het begin de steun van mede-indieners GroenLinks, SP, BBL en D66.

Arnold Raaijmakers

Arnold Raaijmakers

Arnold Raaijmakers

Als raadslid heb ik bijgedragen aan een stad die levendiger, socialer en sterker is geworden. Om dat te bereiken moeten er in de politiek keuzes gemaakt worden. Dat is niet altijd eenvoudig en soms zelfs onplezierig. Daarom moet je als Raadslid altijd het eerlijke verhaal vertellen. En het gesprek durven aangaan met alle betrokkenen. Dat

Meer over Arnold Raaijmakers