Wij zijn er ook klaar mee! Aanpak bijzet van afval bij ondergrondse afvalcontainers.

Door Jan Hopstaken op 15 mei 2019

Deze week stond er veel in de krant over het bijzetten van afval bij ondergrondse afvalcontainers. Ook na verschillende bezoeken bij inwoners is dit probleem mij duidelijk geworden, vandaar dat ik het college heb gevraagd wat zij hier tegen willen gaan doen? Het antwoord was dat er een plan van aanpak gaat komen waarin verschillende manieren worden gepresenteerd.

Het Eindhovens Dagblad schreef er een artikel over:

https://www.ed.nl/eindhoven/politiek-eindhoven-is-afval-spuugzat~ab1ea62f/

Politiek Eindhoven is afval spuugzat

EINDHOVEN – Het Eindhovense college van B en W bindt de strijd aan met de steeds groter wordende hoeveelheid bijzetafval in de stad. Er komt een offensief, zo belooft wethouder Jan van der Meer.

De Eindhovense politiek is de grote hoeveelheid bijzetafval in de stad spuugzat. Er komt een offensief om dat probleem snel en drastisch aan te pakken. Er moet beter toezicht komen op het handhaven van de afvalregels door de Eindhovenaren.

De Eindhovense milieuwethouder Jan van der Meer (GroenLinks) zei dat dinsdagavond, tijdens de gemeenteraadsvergadering, in antwoord op vragen van PvdA-raadslid Jan Hopstaken. Hij was gealarmeerd door de verhalen over het afvalprobleem in deze krant de afgelopen dagen.

Offensief

Niet alleen neemt dat afvalprobleem snel in omvang toe, ook de ergernis daarover onder de Eindhovenaren stijgt flink, zo blijkt uit de reacties op die verhalen. ,,Ook wij zijn het spuugzat”, zei Van der Meer in de raadszaal van het Eindhovense stadhuis. ,,En het is echt niet zo dat we hier niets aan doen, integendeel. We gaan nu echt in het offensief.”

Het probleem is dat er steeds vaker afval geplaatst wordt naast of op de ondergrondse afvalcontainers, her en der in de stad. En dat terwijl die vaak nog lang niet vol zijn. ,,Die containers zijn geplaatst als service aan de stad”, aldus Van der Meer. ,,Ze zijn als het goed is een aanwinst voor het straatbeeld en ze voorkomen zwerfafval.”

Maar in de praktijk blijken die containers veelal hun doel voorbij te schieten. ,,Ik ben laatst zelf eens wezen kijken, en wat ik aantrof is verbazingwekkend. Palets, tv’s, meubels, matrassen,  ze worden door veel mensen gebruikt als een soort van milieustraat”, betoogde de wethouder.

Betere controle

En dat kan echt niet, vindt hij.  ,,Dat gaan we aanpakken door de regels beter te handhaven. Er komt een betere controle.”  Hoe die controle er komt uit te zien, dat moet het college van B en W nog nader uitwerken en moet binnenkort al duidelijk worden.

Afvalinzamelaar Cure rijdt sinds een tijdje al een aantal malen per dag extra rondjes langs de afvalcontainers om die te legen en ook het extra afval mee te nemen. Dat blijkt echter dweilen met de kraan open te zijn.

Overigens is het aantal klachten van Eindhovenaren over het zogenoemde bijzetafval in de eerste vier maanden van dit jaar uitgekomen op 8.000. In geheel 2017 waren er dat 11.000, in 2018 16.000. Sinds 1 mei vorig jaar zijn er voor overtreding van de afvalregels exact 138 boetes van 95 euro per stuk uitgeschreven.

Jan Hopstaken

Jan Hopstaken

Sinds mei 2017 ben ik actief als raadslid namens de PvdA. Het is ontzettend inspirerend en een hele eer om betrokken te zijn bij alle plannen over de stad. Het is belangrijk dat er zo veel mogelijk inwoners van de stad meegenomen worden bij deze plannen. De inwoners zijn uiteindelijk de baas van de stad.

Meer over Jan Hopstaken