Wonen is geen markt, maar een recht.

8 maart 2022

PvdA040 aanvalsplan huisvesting

Zaterdag lazen we in het ED dat de woontoren Frits (Strijp S) voor de helft is opgekocht door vastgoedbeleggers. Beleggers die over de rug van woningzoekenden voor hun eigen gewin appartementen opkopen en ze dan voor absurd hoge huren in de particuliere huurmarkt wegzetten. Als je dan op Funda kijkt, zie je in heel Eindhoven 2 meldingen onder de € 200.000: een parkeerplaats en een garagebox. Geen wonder dat dit het belangrijkste thema voor de gemeenteraadsverkiezingen is.  Onze woningnood is al langer een probleem. Woningen zijn onbereikbaar voor veel mensen. Daarom hielpen we de afgelopen vier jaar 7.000 nieuwe woningen in Eindhoven te bouwen. En er staan er nog bijna 14.000 gepland. We legden vast dat 30% van nieuwe woningen sociaal moet zijn. En zorgden we dat veel woningen niet mogen worden opgekocht alleen om er geld mee te verdienen. Maar we zijn er nog niet.

 

Onze volkshuisvesting heeft stevige regie nodig. De gemeente moet keuzes maken, want we staan op een tweesplitsing. Willen we een stad die een walhalla is voor de happy few? Of willen we een stad die betaalbaar en leefbaar is voor alle Eindhovenaren?

Het is tijd voor een Aanvalsplan Volkshuisvesting. Dat leefbaarheid voor Eindhovenaren boven winsten van beleggers stelt. Wonen is een recht, niet een markt. Daarom moeten we onze woningbouw versnellen. De afgelopen periode zorgden we voor 1.000 nieuwe woningen die binnen acht maanden werden gebouwd. We willen de komende twee jaar nog 3.000 van deze tijdelijke woningen bouwen. Want mensen die nu een woning zoeken hebben niets aan mooie plannen voor over vijf jaar.

We doen er verder alles aan om de ongezonde prijsstijgingen van koopwoningen tegen te gaan (zelfbewoningsplicht tot 400.000 euro, anti-speculatie en kettingbedingen, afspraken met ontwikkelaars en corporaties, actieve grondpolitiek en het bevorderen van constructies als SlimmerKopen). Voor mensen die het financieel krap hebben maken we afspraken met onze corporaties voor gegarandeerde betaalbaarheid van woonlasten (over huurprijzen en maatregelen die energie-armoede tegengaan).

We investeren in belangrijke centra in onze stad. Zo gaan we Winkelcentrum Woensel vergroenen, levendiger maken en meer woningen bouwen. Dat doen we ook met het Kastelenplein in Gestel. Meer groen, meer woningen en een nieuw elan voor de wijk. Sowieso moeten we meer investeren in onze wijken.

De economie van onze stad is sterk. We kennen een rijke en waardevolle historie waarin het lokale bedrijfsleven zich inspant om Eindhovenaren te laten groeien. Door woningen te bouwen, boodschappen betaalbaar te houden, sport en cultuur aan te moedigen en betaalbaar te houden. Eindhoven een aantrekkelijke plaats om te wonen en leven te houden. In lijn met deze traditie vragen wij het bedrijfsleven om te helpen woonruimte betaalbaar te houden. Door ​​bijvoorbeeld mee te betalen aan de onrendabele top van betaalbare woningen, zodat ze helpen om de regio aantrekkelijk te houden, ook voor hun werknemers.

 

De verkiezingen gaan vooral over wonen, lezen we op veel plaatsen. Er valt hier echt iets te kiezen in maart. Zien we wonen als een markt? Waar vraag en aanbod onze huizen omvormt tot verdienmodellen? Waar de rijksten het winnen? Of kiezen we voor mensen? En nemen we als gemeente de regie? Wij vinden een woning in de eerste plaats toch echt een thuis voor mensen, en niet een geldmachine. En een fijne en betaalbare woning is een onmisbare basis voor een Eindhoven waarin iedereen kan meegroeien in onze sterke economie.

 

Mieke Verhees (lijsttrekker PvdA Eindhoven)