Door Ward Overeem op 10 oktober 2016

De week van Ward

Het leuke van raadslid zijn is dat je heel afwisselend werk hebt. Het éne moment krijg je vragen en opmerkingen in je mailbox, per telefoon of tegenwoordig natuurlijk via social media, en het andere moment leg je werkbezoeken af zit je in een vergadering of schrijf je stukjes voor op de website. De afgelopen week was er één van veel afwisseling. Raadsvragen, werkbezoek, voorbereiding begrotingen, barbecue bij de PvdA Oirschot en diverse telefoontjes en mailtjes.

Raadvragen bio-energiecentrale Strijp T.
Afgelopen week heb ik raadsvragen gesteld over de bio-energiecentrale op Strijp T. Een aantal wijbewoners van Woensel-West en een aantal mensen die werken op Strijp S ervaren overlast van de bio-energiecentrale. De overlast bestaat uit roetdeeltjes in de lucht, stank en zorgen over de uitstoot van de rook. Aan het college heb ik gevraagd om opheldering en het serieus nemen van de klachten van deze inwoners. Al eerder heb ik hierover op onze website een tweetal uitgebreide artikelen geschreven. Hier vindt u ook de raadsvragen terug.

Ongerustheid om zwarte rook bio-energiecentrale Strijp R

Deel 2 Raadsvragen over uitstoot Bio-energiecentrale Strijp T

Informerende bijeenkomsten aanpak jeugdwerkloosheid en socialer ondernemen.
Dinsdag start ik met het voorzitten van een informatiebijeenkomst over jeugdwerkloosheid in de raadszaal. De resultaten en aanpak van de afgelopen periode wordt gepresenteerd en raadsleden uit andere commissies stellen vragen en geven hun reacties. Het is altijd leuk om in de raadszaal op de stoel van de Burgemeester als voorzitter te mogen functioneren. Aansluitend vindt een presentatie plaats over sociaal ondernemen, de prestatieladder socialer ondernemen waar de gemeente mee werkt, en de rol van de gemeente zelf. Het is goed om te horen dat de gemeente Eindhoven bij aanbestedingen en de eigen inkoop van diensten en goederen actief inzet op het aspect personeel in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Wel moeten we kritisch blijven ten opzichte van de rol als werkgever van de gemeente Eindhoven en wat zij concreet zelf doen aan het in dienst nemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Werkbezoek WIJeindhoven -flexibele indicering
’s Avonds staat een werkbezoek gepland aan WIJeindhoven. We hebben uitgebreid privacy en informatieveiligheid besproken, de doelgroep mensen met een licht verstandelijke beperking en medezeggenschap en cliëntenparticipatie. We zijn uitgebreid bijgepraat door bestuurster van WIJeindhoven over de medewerkers van WIJeindhoven en dat zij inmiddels met vakteams werken zodat de kwaliteit en specifieke kennis van bepaalde doelgroepen per WIJteam geborgd is. Tevens kunnen Generalisten nu ook voor vragen en expertise terecht bij collega’s uit andere teams.

Tevens heb ik gevraagd naar de stand van zaken rondom flexibele indicering (maatwerk) naar aanleiding van een motie die ik eerder heb ingediend en die door de wethouder omarmt is. De wethouder heeft toegezegd dat ze ons snel bijpraat en terugkoppeld hoe dit concreet ingeregeld gaat worden zodat WIJgeneralisten weten hoe ze hiermee uit de voeten kunnen.

Begroting
Voor deze week zouden we (Ellen en ik) per commissie de begroting doornemen en vragen aanleveren die te maken hebben met het sociale domein. Mijn voorbereiding schoot er enigzins bij in vanwege mijn drukke werkzaamheden. Gelukkig had Ellen alvast goed voorwerk gedaan, met dank, waardoor we uiteindelijk op tijd kritische vragen hebben kunnen indienen. We zullen vanuit de fractie een brede terugkoppeling verzorgen zodra de begrotingsbespreking is geweest.

Barbecue
Zondag was ik uitgenodigd voor een barbecue bij de PvdA Oirschot. Het dorp waar ik ben opgegroeid en waar mijn moeder, zus en mijn neef nog wonen. Leuk om te merken dat ook de PvdA hier op sociaal terrein het verschil maakt. Tevens heb ik de aanzet gegeven om op regio-overstijgende thema’s vaker de samenwerking te zoeken. Tenslotte zijn we buurgemeente en zijn we onderdeel van de Metropool Regio Eindhoven. Centrale thema’s zijn de afsluiting van de Oirschotsedijk, de fileproblematiek op de a58 en onderwerpen uit het sociale domein waar Eindhoven de rol van centrumgemeente is wat betreft de inkoop zoals bij de jeugdzorg, etc het geval.

Vragen sociaal domein
De afgelopen week zijn er weer vragen binnen gekomen van onze inwoners en zorgorganisaties. Daarbij zie ik dat de communicatie tussen gemeente Eindhoven en WIJeindhoven op bepaalde vlakken beter kan. Dit zal ik aankaarten en uitzoeken zodat ik de vragenstellers een terugkoppeling kan verzorgen. Verder zijn er vragen over leerlingenvervoer en de mate van flexibiliteit t.a.v. het inzetten ervan. Hier heb ik overigens technische vragen over gesteld. Zodra ik de antwoorden heb koppel ik ze terug.

Hartelijke groet,

Ward Overeem

Ward Overeem

Ward Overeem

Mijn naam is Ward Overeem, lijst 1 plaats 8. Raadslid voor onze prachtige gemeente Eindhoven en kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018. Op dit moment ben ik werkzaam bij Metechnica BV als landelijk arbeidsmarktcoach en eigenaar van Bureau Re-Ward. Verder ben ik betrokken inwoner van Eindhoven en zet ik mij graag in voor

Meer over Ward Overeem