Door Ward Overeem op 8 december 2015

Rondvragen PvdA over betalingen opdrachtnemers (in het Sociaal Domein)

Regelmatig spreek ik betrokken instellingen en dienstverleners in ondermeer het Sociaal domein. Mij kwam ter ore dat de facturen van enkele vooral vaak (kleinere) instellingen en ZZP’ers te laat betaald worden. Daarbij tekenen deze instellingen aan dat zij moeite hebben om bij vragen contact te krijgen met de afdeling financiën van de gemeente Eindhoven.  Voor mij aanleiding om hierover vragen te stellen.

De gemeente Eindhoven doet er veel aan om facturen tijdig te betalen. In ruim 85% van de gevallen gaat dat ook goed. Echter in 14,39% van de gevallen nog niet en gezien de hoeveelheid facturen op jaarbasis spreken we nog steeds over een aantal van 8107 (2014) facturen. Specifiek voor het sociale domein gaat het over 926 facturen. dat zijn behoorlijke aantallen.

Als u hier klikt treft u de rondvragen en de antwoorden van de wethouder op de door mij ingediende vragen.

Echter de antwoorden op deze vragen stemmen mij en onze fractie nog niet tot tevredenheid? In de Wet staat namelijk dat de betalingstermijn voor de overheid is vastgelegd op betaling binnen 30 dagen omdat anders de overheid niet aan de eisen van goed opdrachtgeverschap voldoet. Daarbij komt dat opdrachtnemers van de overheid in aanmerking zouden moeten kunnen komen voor een kleine compensatie. Daarom heb ik vervolgvragen gesteld voor de Commissievergadering van 8 december.

Naar aanleiding van het bovenstaande heeft de PvdA nog de volgende aanvullende vragen gesteld:

• Klopt het dat per te laat betaalde juist ingediende factuur waarover geen discussie bestaat een bedrag van € 40,- compensatie kan worden ingediend?

• Klopt de veronderstelling dat dit over 2014 zou inhouden dat als voor iedere te laat betaalde factuur er in 2014, € 40,- compensatie had moeten worden betaald, er in principe een bedrag van € 324.280,- had kunnen worden geclaimd?

U er vanuit gaat dat indien er geen discussie over het geleverde werk of de inhoud ervan bestaat, de factuur binnen de gestelde termijn van 30 dagen kan worden voldaan. De gemeente Eindhoven de ambitie heeft om begin 2016 100% op tijd betaalde facturen te realiseren.

• Bent u bereid om ons uiterlijk eind 1ste kwartaal 2016 opnieuw cijfers te doen toekomen?

• Bent u bereid opdrachtnemers van de gemeente Eindhoven actief te wijzen op de € 40,- compensatie?

Uiteraard houdt ik u op de hoogte van de antwoorden.

Overigens gaat het mij niet alleen om opdrachtnemers uit het sociale domein. Het tijdig betalen van facturen geldt voor elke relatie van de gemeente Eindhoven.

Mocht u zelf ergens tegenaan lopen schroom dan niet om contact op te nemen met mij of één van mijn collega fractiegenoten.

Hartelijke groet,

Ward Overeem
[email protected]

 

Ward Overeem

Ward Overeem

Mijn naam is Ward Overeem, lijst 1 plaats 8. Raadslid voor onze prachtige gemeente Eindhoven en kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018. Op dit moment ben ik werkzaam bij Metechnica BV als landelijk arbeidsmarktcoach en eigenaar van Bureau Re-Ward. Verder ben ik betrokken inwoner van Eindhoven en zet ik mij graag in voor

Meer over Ward Overeem