11 oktober 2014

Scouting van geschikte mensen is een permanent proces

De PvdA is op zoek naar mensen die onze sociaal democratische idealen overtuigend, aansprekend en in begrijpelijke taal over het voetlicht kunnen brengen. We zoeken mensen die herkenbaar en zichtbaar zijn in en voeling hebben met de samenleving, die aanspreekbaar zijn en verantwoordelijkheid nemen om zaken in gang te zetten. We hebben behoefte aan geschikte kandidaten voor allerlei niveaus: lokaal, provinciaal of landelijk en zowel voor politieke functies als voor bestuurlijk kader.

Scouten is een permanent proces, juist om te voorkomen dat er onnodige druk op de uiteindelijke kandidaatstellingsprocedures komt te liggen. Wanneer potentiële kandidaten op tijd in beeld zijn (én blijven) is er voldoende tijd om deze mensen te trainen en te scholen en om hen mee te laten doen met verschillende activiteiten.

In de ledenvergadering van 9 oktober is een scoutingsplan besproken. Met dit scoutingsplan willen  we een structuur neerleggen die een laagdrempelige gelegenheid moet bieden aan potentiële kandidaten die zich binnen de PvdA (verder) willen gaan inzetten. Met een goede scoutingsstructuur kunnen we talenten, ervaringen en kwaliteiten in kaart brengen, leidend tot een sluitend proces van vooropleiding en voorselectie.

We willen volksvertegenwoordigers en bestuurders van allerlei komaf en opleidingsniveaus. Het gaat hierbij niet alleen om (actieve) leden, ook niet-leden met een rood hart, bijvoorbeeld uit het verenigingsleven, buurtorganisaties, de (semi) publieke sector of het  bedrijfsleven willen we in beeld krijgen.
Scouting is niet alleen een taak van het afdelingsbestuur of van de fractie. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid van alle partijgenoten. Succes hangt dus ook  mede af van de inzet van alle partijgenoten.
Natuurlijk gaan we scouten voor geschikte kandidaat raadsleden en wethouders. Daarnaast is het van belang dat Eindhovense PvdA-ers vertegenwoordigd zijn in provinciale en landelijke politiek. Voor onze Eindhovense afdeling ligt er de uitdaging om uitstekende kandidaten voor te dragen en ervoor te zorgen dat deze bij het gewest en landelijke selectiecommissies in beeld komen en blijven. In het kader van het vergroten van de regionale invloed op de centrale kandidaatstelling ligt een regierol bij het gewest. Ook de Den Uyl Leergang (landelijke talentenklas) kan een mogelijke opstap zijn.

Van potentiële talenten kan niet worden verwacht dat zij volledig geschikt of toegerust zijn om een functie te gaan bekleden (uitzonderingen daargelaten!). Voor kandidaten zelf geldt dat zij de kans moeten krijgen om kennis te maken met de partij, met de afdeling, met de mensen en met het sociaaldemocratisch gedachtegoed. We zullen, naast het landelijk scholingsaanbod van de Suze Groenewegschool, lokale mogelijkheden voor training of meeloopstages dienen aan te bieden.

Om genoemde scoutingsactiviteiten te coördineren wordt een permanente scoutingscommissie ingesteld. De commissie nodigt potentiële kandidaten uit voor een gesprek waarbij wensen en mogelijkheden worden besproken.
Scouting van nieuwe talenten hoort een permanent onderdeel zijn van onze activiteiten en hoort dus ook voldoende aandacht te krijgen op de agenda van bestuur, afdeling en fractie.

Heeft u interesse, kent u iemand of wilt u informatie stuur een mail naar: [email protected]

Door: Gaby van den Biggelaar en Hans Lamers