Door Frank Depla op 20 maart 2015

PvdA pakt geluidsoverlast aan ‘Brabantroute’.

Bewoners aan spoor in Tongelre aan de Hofstraat hebben al jaren overlast van geluid en trillingen van de dagelijkse stroom aan treinen. Piepen, trillen, een combinatie van herrie maakt dat bewoners slecht slapen en elkaars soms niet kunnen verstaan.Deze ongerustheid neemt verder toe nu de Betuweroute regelmatig niet kan worden gebruikt voor het goederenvervoer vanwege de aanleg van het zogenaamde 3e spoor naar Duitsland. Het alternatief is de ‘Brabantroute’ , door ondermeer Venlo, Eindhoven, Tilburg en Breda. Vanaf het voorjaar gaan daar 1 keer per 4 weken een week lang 150 goederentreinen per etmaal overheen. Je zult maar aan dit spoor wonen! Wanneer daar ook nog eens gevaarlijke stoffen bij zitten neemt de ongerustheid verder toe. Zie het ongeluk 3 weken geleden in Tilburg.

De PvdA maakt zich hard om deze overlast aan te pakken, zowel in de 2e kamer, provinciale staten als lokaal hier in de gemeenteraad.
Zo kwamen vorige week Henk Leenders en Yasemin Cegerek op werkbezoek aan de Hofstraat. Om zelf te ervaren wat het betekent om zo dicht aan het spoor te wonen waar zoveel treinen overheen gaan.

Voor de korte termijn moet er iets gebeuren. Deze zomer wordt lokaal aan het spoor gewerkt, het piepende geluid wordt aangepakt door prorail na lang aandringen van de gemeente Eindhoven. Maar dat is niet genoeg! Juist deze zomer moeten ook andere geluidsmaatregelen worden genomen. Zogenaamde ‘raildempers’ kunnen aanzienlijk hoeveelheid DB’s verminderen. Waarom niet tegelijk aanpakken met de andere maatregelen deze zomer,? Dan ligt het spoor toch open voor werkzaamheden? Overheden en prorail schuiven met verantwoordelijkheden: “wie moet wat doen?” Intussen neemt de geluidsoverlast en ongerustheid toe. Aan dit eindeloos doorschuiven van deze “rekening” hebben bewoners niets aan, zij zijn “het kind van de rekening”.
De PvdA in Eindhoven heeft gevraagd of de gemeente deze zogenaamde ‘raildempers’ niet kan voorschieten/voorfinancieren.
Deze vraag van ‘voorfinancieren ‘heeft de PvdA fractie ook in de staten gevraagd t.a.v. ‘gevelisolatie’. Dit vermindert ook het geluid. Daarnaast – het zijn oude vooroorlogse woningen , energielabel G- maakt isolatie de huizen ook nog duurzamer.

Landelijk hebben onze Kamerleden de staatssecretaris nog eens herinnert aan de vraag of het mogelijk is dat de treinen minder hard kunnen rijden waardoor het risico van ongelukken en de geluidsoverlast vermindert.
Verder wil onze fractie weten welke gevaarlijke stoffen nu precies worden vervoerd. Ook is een motie ingediend om alle maatregelen op een rij te zetten die trillingen en geluidsoverlast verminderen. Dat uiteindelijk helpen bij het nemen van nog meer maatregelen tegen deze vorm van ‘woonoverlast’.

Kortom een sterke PvdA in de 2e kamer, provinciale staten en gemeente raad kunnen problemen van bewoners – samen met hen- aanpakken.

Frank Depla
Raadslid

Frank Depla

Frank Depla

Ik ben Frank Depla (1963). Geboren getogen in Stratum. Nu al weer enige tijd woonachtig in Gestel en geruime tijd actief geweest voor de PvdA Eindhoven als raadslid. Nu probeer ik waar kan mensen te ondersteunen vanuit mijn rol als coordinator van het Ombudsteam. Wat mij motiveert is onrechtvaardige situaties aanpakken.  Bijvoorbeeld bewoners die vastlopen

Meer over Frank Depla