“Politiek is te belangrijk om alleen aan mannen over te laten”

Door Frank Depla op 30 september 2021

Het is een bekende quote van Els Borst (D’66) uit 1998. Maar ondanks haar oproep van toen is, zijn vrouwen in de politiek nog steeds ondervertegen-woordigd. Het aandeel van vrouwen in politieke bestuursorganen blijft steken op éénderde, zowel landelijk als provinciaal als in onze gemeenteraad. Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 hebben we een extra inspanning gedaan om tot een betere balans te komen. We hopen op een goed resultaat.

Zaterdag 25 september was de afsluitende bijeenkomst van de leergang ‘so you wanne be a politician’. Het thema was ‘vrouwen in de politiek’ en voor het eerst hadden we weer een livebijeenkomst met als gevolg veel inschrijvingen én een gezellig gevuld Honk.

Raadslid Marjolein Senden nam ons mee in haar initiatief om meer vrouwen bij de politiek te betrekken met name in de PvdA en in Eindhoven. Ze vertelde over de belemmeringen en vanzelfsprekendheden die barrières opwerpen voor vrouwen om actief in de politiek te gaan. Een belangrijke hobbel is volgens haar de wijze van omgang met elkaar en een vergadercultuur die nog steeds door mannen wordt gedomineerd: “In het politieke debat ligt de nadruk op strijd en macht. Vrouwen vinden de debatcultuur lelijk en onaantrekkelijk. Dat schrikt hen af”.
Daarnaast hebben vrouwen net wat minder zelfvertrouwen en bluf dan mannen. Dat kan anders, vindt Tweede Kamerlid en vice-fractievoorzitter van de PvdA Attje Kuiken. Zij schoof aan in het Honk en vertelde uit de praktijk van haar ervaringen. “Waar mannen al bij 5% ‘match’ durven te solliciteren, hebben vrouwen dikwijls nog een extra zetje nodig terwijl ze vaak al voor 95% aan de eisen voldoen.” Ook belangrijk, gaf ze aan, dat juist mannen rollen doorbreken, bijvoorbeeld Lodewijk Asscher. Als fractievoorzitter probeerde hij om 17.00 uur overleg af te ronden om naar huis te gaan en bij zijn gezin te zijn.

En zo waren er meer geanimeerde thema’s waarbij werd vastgesteld dat er nog steeds genoeg te doen is om meer vrouwen bij de politiek te betrekken. Zelf stel ik, als bestuurslid van de PvdA Eindhoven, vast dat er de afgelopen jaren zeker resultaten zijn geboekt door het werk van Marjolein. Dat zie ik in ieder geval bij de variëteit van sollicitanten voor de toekomstige raadsfractie. En, tja, één van de adviezen die mij, als ‘scout’ van raadsleden, hierbij echt heeft geholpen, is een extra gesprek met de kandidaten.

Aan het eind van de ochtend sloten we de bijeenkomst af met het aanbieden van het rapport “Jeugdzorg, de echte crisis”. Ward Overeem, Jack Kerremans en Marjolein boden dit aan aan onze gast Attje, die ook woordvoerder jeugdzorg is voor de PvdA in de Tweede Kamer. Het rapport is een verkenning naar aanleiding van het feit dat er geld op de gemeentelijke plank blijft liggen voor jeugdzorg. Kernvraag is: ‘Wordt in Eindhoven wel ieder kind geholpen die het nodig heeft?’. De verkenning is door enkele vrijwilligers van de PvdA uitgevoerd. Hun schokkende conclusie is dat er in de jeugdzorg gewoon wachtlijsten bestaan, maar dat de gemeente hier niets van afweet. Er is dus genoeg werk aan de winkel voor onze fractie in de raad. We zijn trots dat we als vereniging een dergelijke verkenning hebben gedaan en we danken de leden die hieraan hebben deelgenomen.

 

Frank Depla

Frank Depla

Ik ben Frank Depla (1963). Geboren getogen in Stratum. Nu al weer enige tijd woonachtig in Gestel en geruime tijd actief geweest voor de PvdA Eindhoven als raadslid. Nu probeer ik waar kan mensen te ondersteunen vanuit mijn rol als coordinator van het Ombudsteam. Wat mij motiveert is onrechtvaardige situaties aanpakken.  Bijvoorbeeld bewoners die vastlopen

Meer over Frank Depla