Betaalbaar duurzaam in Oud-Woensel

16 december 2017

Vanmorgen waren we op pad in de wijk Hemelrijken.

Afgelopen jaren hebben bewoners uit de wijk samen met woonstichting Thuis zich ingezet voor deze nieuwe wijk.
We hebben de bewoners vandaag hierover gesproken. Tevreden geven ze aan dat fase drie nu klaar is en dat fase 4 gestart is. Er wordt flink gewerkt aan de voorbereidingen voor de bouw bij de van Speijkstraat.
Over het algemeen zijn de bewoners zeer tevreden over hun nieuwe huizen, goede degelijke materialen en lekker warm, terwijl de stookkosten soms met meer dan de helft verminderd zijn. Deze huizen worden door aardwarmte verwarmd. Trots werd er door een bewoner over duurzaamheid gesproken en moesten we zelfs komen voelen hoeveel warmte er uit de grond komt.
Er zijn oude en nieuwe bewoners in deze wijk en men wil elkaar graag kunnen blijven ontmoeten in het buurthuis en buiten in een groen parkje met banken en  speelgelegenheid voor de kinderen. Dat is onderdeel van fase 4 en de bewoners worden door woonstichting Thuis hierbij betrokken.
Daarnaast is er tijdelijke bewoning in de oude huizen, ook zij vinden de buurt een fijne buurt om te wonen. Goede voorzieningen: winkels, gezondheidscentrum, scholen en het centrum, allemaal dichtbij.
Het blijkt echter voor een groep moeilijk te zijn om in Eindhoven een betaalbare woning te kopen. De huizenprijzen stijgen enorm. Daarom is het streven van de PvdA om qua nieuwbouw betaalbare woningen tot 250.000 euro te gaan bouwen ook opgenomen in ons verkiezingsprogramma 2018-2022.
Natuurlijk vragen we aan de bewoners of ze nog tips voor de gemeenteraad hebben en dan komt de parkeeroverlast als meest genoemde ergernis naar boven. Er wordt veel fout geparkeerd en de handhaving blijft achter. De markt op zaterdag maakt ook dat er zwerfvuil achterblijft. Dat zou kunnen verbeteren wanneer fase 4 qua bouwen klaar is, maar aandacht hiervoor vanuit de raad blijft gewenst.
Schone en gezonde wijken met goede voorzieningen is wat een stad leefbaar maakt. Dat is waar de PvdA zich hard voor maakt.
Wil van Haalen
Kandidaat-raadslid