Door Mary Fiers op 7 juni 2016

Keklic Yücel bij ViP040 in nieuwe partijhonk

Door: Ria Otten en Mary Fiers

Zondag 5 juni hielden we onze ViP040 (Vrouwen in de PvdA 040) bijeenkomst in het nieuwe PvdA-honk. Wij mochten het honk inwijden. Met dank aan de mannen die de muren stuukten en de vrouwen die de heleboel schoonmaakten en inrichten (emancipatie…), konden we er een gezellige meeting van maken. Gast van de dag was Keklic Yücel. Zij is Tweede Kamerlid van de PvdA met emancipatie, arbeid en zorg in haar portefeuille. Benieuwd naar de inhoud van ons gesprek met haar?

Keklic toovip0401nde zich een enthousiast aanhanger van de sociaaldemocratie. De waarden vrijheid, gelijkheid en kansen voor iedereen zijn voor haar dé beginselen om haar politieke werk te doen. Met open oor ging zij het gesprek aan met de aanwezige vrouwen.

Na een kort voorstelrondje kwam het gesprek al snel op gang. Veel onderwerpen kwamen aan bod. Van glazen plafond tot een goede en betaalbare kinderopvang. Maar ook de hoge kosten voor het levensonderhoud vandaag de dag, waar zeker ook alleenstaande moeders mee te maken hebben.

Het vraagstuk van een goede verdeling van werk, zorgtaken (kinderen, ouders), vrijwilligerswerk en vrije tijd kwam uitgebreid ter sprake. Er zijn grote zorgen over de toenemende druk op, met name vrouwen, vanwege de wens/noodzaak tot fulltime werken en de toenemende zorgtaken (mantelzorg). Want de meeste zorgtaken liggen nog steeds bij vrouwen.

De aanwezigen pleiten voor een betere maatschappelijke waardering van zorgtaken en vrijwilligerswerk. Heel actueel in een tijd dat er veel mensen werkeloos aan de kant staan.

Uit eigen praktijk werden volop voorbeelden genoemd van waardevol vrijwilligerswerk  zoals het beteren van de toegankelijkheid van de openbare ruimte in Eindhoven voor gehandicapten.

Als vanzelf kwamen we op de vraag of het basisinkomen niet dé kans is om te komen tot een andere verdeling van taken tussen mannen en vrouwen en een betere balans tussen werk en vrije tijd voor iedereen. De aanwezigen riepen Keklic op om dit element mee te nemen in de landelijke discussie hier over.

Alles bij elkaar opgeteld waren we het eens dat betaald werk belangrijk is: eigen inkomen,  financiële onafhankelijkheid, trots, waardering, erbij horen, ontplooiing, regelmaat etc. Voor de aanwezigen is het belangrijk dat onze partij bijdraagt in de voorzieningen die dit voor zoveel mogelijk mensen mogelijk maken.

In de middag van de 5de juni 2016 hebben wij geen wereldproblemen opgelost, maar wel boeiend met elkaar gesproken. Na ruim twee uur nam Keklic afscheid. Zij bedankte ons voor de input die voor haar weer een opsteker is om door te gaan met haar missie.

Mary Fiers

Mary Fiers

Met veel plezier woon ik in Eindhoven. Op mijn 17e ben ik hier gaan studeren en niet meer weggegaan. Eindhoven is de stad van de toekomst en nooit ‘af’. Er is letterlijk en figuurlijk ruimte om steeds weer nieuwe dingen te bedenken en te doen. Daar houd ik van! Samen de handen uit de mouwen.

Meer over Mary Fiers