Door Frank Depla op 1 oktober 2015

Heropening Karregat

Vorige week is na vele jaren het nieuwe Karregat geopend. De directeur van het nieuwe Spilcentrum memoreerde dat het meer dan 15 jaar heeft geduurd. Bij de opening zei het als volgt: “het is dat de pensioen gerechtigde leeftijd is opgetrokken, anders had ik deze opening niet meer meegemaakt als directeur”

Het Karregat, een gebouw wat een rijke historie kent. Ooit ontstaan vanuit het ideaal dat alles onder 1 dak kan, buurtontmoeting, school, bibliotheek, winkels tot aan popconcerten toe.( jazelfs The Police heeft in haar beginjaren hier opgetreden). Maar praktisch was het gebouw niet, basketballen en lesgeven, tja dan wordt het lastig om als juf het gestuiter van een bal te overstemmen.

imageVeel is gesproken over het nieuwe Karregat, maar de financiering van het volledig opknappen van dit gebouw was niet mogelijk. Wat dan te doen, slopen? Zo’n karakteristiek gebouw met die prachtige “paraplues” en rijke historie? Dat dus niet! Maar hoe dan wel? Onze voormalige wethouder Mary Fiers , de school en architecten nemen het besluit om dan maar niet het gehele gebouw te renoveren en een zogenaamde ” muur” te bouwen waardoor het gebouw in tweeën wordt gedeeld. Kortom een praktisch besluit om de bouwplannen voor het Spilcentrum vlot te trekken.

Maar hoe nu verder? Trotse docenten en architecten hebben mij bij de opening hun school laten zien, prachtige lokalen, met de karakteristieke “paraplu’s”, een speelplein wat overloopt in het openbaar groen vd wijk, kortom een mooi resultaat na 15 jaar. Maar niet toekomstbestendige wanneer de ander helft niet wordt opgeknapt, want bij leegstand ligt verloedering op de loer.

Kortom hoe nu verder? Wat moet worden gedaan met het 2e gedeelte van, een gemeentelijk gebouw, het Karregat?

Wie heeft ideeën?

Frank Depla

Frank Depla

Frank Depla

Ik ben Frank Depla (1963). Geboren getogen in Stratum. Nu al weer enige tijd woonachtig in Gestel en geruime tijd actief geweest voor de PvdA Eindhoven als raadslid. Nu probeer ik waar kan mensen te ondersteunen vanuit mijn rol als coordinator van het Ombudsteam. Wat mij motiveert is onrechtvaardige situaties aanpakken.  Bijvoorbeeld bewoners die vastlopen

Meer over Frank Depla