Door Ellen Schoumacher op 27 oktober 2014

De week van Ellen

Deze week lig ik een beetje in de lappenmand, een aankomende griepje waarschijnlijk. Niet zo’n volle agenda gelukkig ahum, dus tussendoor veel rusten  😉

Deze week vallen mij de twee snelheden van de stad weer op. Enerzijds is het de dag van de armoede en op dezelfde dag de opening van de Dutch Design Week. Een vreemde gewaarwording als je van het ene in het andere stapt. Maar ze kunnen wel iets doen voor elkaar!

maandag 13 oktober

Op maandagavond fractievergadering en deze keer hebben we voorafgaand aan onze vergadering de stichting Present op bezoek. Present is een landelijke vrijwilligersorganisatie met lokale afdelingen; ook in Eindhoven is Present actief. Kortstondige hulp acties voor mensen zonder eigen netwerk worden uitgevoerd door vrijwilligers.
De voorzitter en een medewerker praten ons bij over de actuele situatie en de gevoeligheden worden besproken. Het wegvallen van subsidiegelden, de waarde van de stichting voor de stad, de relatie met woningcorporaties, de vrijwilligers en de mensen waar ze voor werken. Het is een goede zaak dat Eindhovense organisaties op bezoek gaan bij fracties. Zo kunnen we als raadsleden echt kennismaken en doorvragen wat er nodig is en wat wij als gemeenteraad daarin kunnen betekenen. Echte verhalen maken tastbaar wat er speelt in de stad.

dinsdag 14 oktober

10608624_818556974832353_1548376100416017030_oIn het kader van de Dag van de Armoede op 17 oktober is er vandaag een bijeenkomst voor raadsleden georganiseerd om in gesprek te gaan met Eindhovenaren die leven met schulden. Cliënten van Neos, Kdet en WIJeindhoven vertellen in een vraaggesprek hun persoonlijk verhaal aan de geïnteresseerde raadsleden. Het raakt, het doet iets met je, het is herkenbaar. Bij alle drie de verhalen zie ik veel optimisme, daadkracht en doorzettingsvermogen. Onontbeerlijk als je eenmaal in de ‘shit’ zit en je leven weer op de rit probeert te krijgen. Na afloop praat ik nog even na met de mevrouw die altijd hard heeft gewerkt en door ziekte geveld werd. De bureaucratie besliste voor haar dat haar ‘onzichtbare ziekte’ Fibromyalgie niet erkend is en er dus na de maximale ziektewet de bijstand wachtte. Een herkenbaar feit. Armoede kan iedereen overkomen. Respect voor de mensen die aan wildvreemden open en eerlijk hun verhaal wilden vertellen.

‘s Avonds een rumoerige maar goede raadsvergadering met maar liefst vier ‘Maidenspeeches’ van collega raadsleden, waaronder ook fractiegenoot Ward Overeem. Chapeau! Toevallig is het die avond ook ‘gast van de raad’ er was deze keer genoeg te beleven in de raadzaal voor de gasten. Inspirerend om na afloop te praten over het raadswerk met studenten die als gasten van de raad aanwezig waren.

woensdag 15 oktober

Vandaag een dagje flexen bij Seats2Meet Strijp-S waar ik Rianne ontmoet van Eindhoven in Dialoog. Op de achtergrond help ik ze als vrijwilliger bij communicatie zaken zoals de website en het registratiesysteem. In 2009 raakte ik betrokken bij Eindhoven in Dialoog en sindsdien heeft het me nooit meer losgelaten. De energie van de Dialoog gebaseerd op ‘positive inquiry’ is zo anders dan een gesprek waarbij mensen elkaar proberen te overtuigen van hun gelijk. Er ontstaan mooie open gesprekken en de gespreksbegeleider ‘bewaakt’ veiligheid en de dialoogvorm. Op 7 november is het weer zover in Eindhoven, in diezelfde week kun je ook op andere plaatsen in Nederland en in de regio mee doen. Een aanrader wat mij betreft. Ik ben die dag waarschijnlijk als gespreksbegeleider in het Stadhuis actief.

’s Avonds ‘qualitytime met het liefke’ zoals ik dat altijd zeg. Samen een hapje eten bij het buurtrestaurant en bijkletsen. Volgende week wat meer tijd voor elkaar maken!

donderdag 16 oktober

PvdA is een vereniging zoals elke andere. Met een bestuur, werkgroepen en leden, maar dan met een politieke voorkeur en met idealen 😉 Vanavond is er een bijeenkomst van de communicatie werkgroep, waar ik ook lid van ben. De werkgroep gaat aan de slag met de communicatie strategie (en uitvoering) voor de afdeling. Leuk: Nina Arends ‘onze’ stagiaire tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen  is er ook bij.
Een veelgehoorde klacht naar de politiek is: ‘we zien jullie alleen maar tijdens de verkiezingen’. Iets wat natuurlijk helemaal niet zo is, maar voor wie niet bezig is met wat er gebeurt in de lokale politiek kan het zo lijken. Met hard werken voor de stad alleen kom je er niet, waar andere partijen heel handig de media voor zich laat werken is de PvdA daar veel te bescheiden in. Het zijn geen hardroepers, naast het raadswerk gaan zij liever met vrijwilligers (leden) de wijk in en maken contact. Daar haal je de krantekoppen niet mee, maar zorgt er wel voor dat wij goed weten wat er speelt in de stad en dat we in contact en benaderbaar zijn.

vrijdag 17 oktober

’s Ochtends lees ik de krant en verbaas ik mij over de campagne van de rijksoverheid ‘dezorgverandertmee.nl’ een paar tekstblokken met een gekleurde achtergrond. Dat gaat niet werken denk ik nu al. Hiermee gaan we dus de verontrustte gebruiker van zorg informeren en de gemeente heeft gezegd op deze campagne mee te liften. Ik maak een screenshotje voor een ander moment.

Vandaag een drukke dag vol bezoeken. Ik start de dag met een persoonlijk en indringend gesprek bij een mevrouw die al 31 jaar voor haar dochter zorgt die syndroom van Down heeft en ook lichamelijk beperkt is. (stom om dat zo te schrijven, want er is ook heel erg veel dat ze wel kan!) Ik kom niet uit het zorg-werkveld, dus ik heb nog veel te leren over de materie. Fijn dat ik in vogelvlucht meegenomen wordt in de zorg-historie van deze jonge vrouw. En wat een enorme energie hebben haar ouders! Mantelzorgers, initiatiefnemers van projecten in het verleden en met de nodige zorgen in het heden en voor de toekomst. We nemen hartelijk afscheid en spreken af om in het voorjaar nog eens ‘een bakkie’ te doen als de decentralisaties zijn gestart en ook WIJeindhoven wellicht een rol speelt in dit gezin.

unnamedDoor naar de Armoede informatiemarkt op het pleintje voor de Catharinakerk. Ik spreek daar vele organisaties die goede dingen doen voor mensen met een krappe beurs, voor mensen die in de problemen zitten door schulden. Ook spreek ik met hulpverleners en ambtenaren. Naar aanleiding van het pamflet Schuldhulpverlening in Eindhoven zit ik te broeden op een voorstel en deze gesprekken helpen mij bij het voortschrijdend inzicht dat er nog veel werk te verrichten is in Eindhoven. Hartverwarmend dat er velen zijn die zich het lot aantrekken en zonder oordeel een helpende hand toesteken. (Ook dat is Eindhoven <3 )

Vreemde eend in de bijt vandaag is de opening van ‘het Expatcenter’ aan de Vestdijk naast ‘the Hub for Expats’. Van armoede naar onze buitenlandse kenniswerkers in een redelijke ‘corporate omgeving’, moeilijk schakelen vandaag. Wat mij opvalt is het verhaal van een van de vrijwilligers Lin. Als echtgenote meegereisd met haar partner en vele jaren zich zo eenzaam gevoeld in onze stad. Geïsoleerd, niet wetend waar je wat kan halen, geen contact met andere expat-vrouwen. Mooi om te zien dat er nu programma’s zijn waar deze ‘spouses’ elkaar vinden en ze elkaar wegwijs maken in de stad. Ik heb nog wat leuke gesprekken over de internationalisering van de algemene communicatie in Eindhoven. (een aandachtsdingetje wat mij betreft)

‘s Avonds is de grote opening van de Dutch Design Week (DDW) in het Klokgebouw. ‘Toute Eindhoven’ loopt er rond dus veel grootstedelijke luchtkussen in de wandelpaden. Alle stereotypen die je verwacht aan te treffen bij een DDW opening zijn aanwezig. Het woord van de avond is ‘ik heb er zin in’ en ‘UP’. Veel optimisme deze 13e editie in de voor sommigen de leukste week van het jaar in Eindhoven. De start was in ieder geval een hele goede! Met extra aandacht ook voor de 3TU die dit jaar voor het eerst in Klokgebouw staan. Vanuit TUe faculteit ID staat mijn grote zus daar als Mind Stepper te glimmen van trots, ik glim even mee.

zaterdag 18 oktober
IMG_1927Vandaag op campagne in Den Bosch. Vandaag help ik samen met Frank een paar uurtjes mee om de Bosschenaren warm te maken voor de gemeenteraadsverkiezingen. En ook hier weer voel ik het verenigingsgevoel van ‘samen schouders eronder’ vele bekende gezichten uit andere steden. ‘Brabo’s unite’ grap ik. Na een paar uurtjes rozen uitdelen in de wijk en gezellig buurten ga ik nog even mee naar het campagnepand ‘Zeezicht’ van de Bossche PvdA afdeling. Ja het is een mooie club mensen die PvdA’ers, ook in Den Bosch!

zondag 19 oktober

Vandaag lekker helemaal niks! Het is weekend en het is herfst-reces. Ik ga de komende week wel aan mijn voorstel werken… Ach ja, als raadslid is het dus nooit echt reces.

Ellen Schoumacher

Ellen Schoumacher

Geboren in 1965 in Woensel, groeide ik op als jongste van zes in een traditioneel gezin. Mijn vader werkte bij de DAF en mijn moeder zorgde voor de kinderen. Ik woon met plezier in de Bloemenbuurt-Zuid in Stratum, heb een allerliefste vriend en ben een trotse oma. Door mijn eigen levenswandel weet ik hoe het is

Meer over Ellen Schoumacher