Vice-fractievoorzitter - Raadslid

Ellen Schoumacher

Armoedebeleid, Wonen, Omgevingswet, Binnenstad

Geboren in 1965 in Woensel, groeide ik op als jongste van zes in een traditioneel gezin. Mijn vader werkte bij de DAF en mijn moeder zorgde voor de kinderen. Ik woon met plezier in de Bloemenbuurt-Zuid in Stratum, heb een allerliefste vriend en ben een trotse oma.

Door mijn eigen levenswandel weet ik hoe het is om met tegenslagen om te gaan en hoe je met je veerkracht er weer bovenop kunt komen. In die periode van mijn leven heb ik initiatieven ontplooid die vooral te maken hebben met armoede en ontmoetingen. Door actief betrokken te zijn in de stad heb ik altijd geprobeerd om Eindhoven socialer en fijner te maken.

Waar ik me zorgen over maak: er is veel gaande in de wereld, de mensen staan soms lijnrecht tegenover elkaar. Er wordt meer vanuit eigen belang gedacht dan het gezamenlijk belang. Voor wie mondig is en de weg weet is vaak meer mogelijk. De kloof wordt steeds groter. Een onwenselijke ontwikkeling. We moeten waakzaam zijn en ernaar handelen om ervoor te zorgen dat écht iedereen er bij blijft horen en mee kan doen. Daarom is bestaanszekerheid zo belangrijk, dat er perspectief voor je is, dat je erbij hoort. Je altijd vooruit kunt in het leven.

Hier ga ik voor

Zeker zijn… dat elk kind kan meedoen
Ongeacht wat de financiële situatie van hun ouders is mogen kinderen dromen van een gelukkige toekomst. Ze moeten, net als hun vriendjes en klasgenootjes, kunnen sporten, muziek maken of hun verjaardag vieren. Dat vind ik belangrijk! Ook dat ze zonder honger naar school gaan en naar de school van hun keuze kunnen gaan. Kortom dat opgroeien in een gezin waarin geldproblemen zijn, geen belemmering mag zijn voor de ontwikkeling van kinderen.
Ik schreef een notitie over kinderarmoede, de punten die daar op staan en nog niet zijn geregeld, zou ik nog graag uit willen laten voeren.

Armoede de stad uit
Armoede is een maatschappelijk probleem en kan iedereen overkomen. De bestrijding van armoede en goede hulp bij schulden blijft belangrijk. Alles wat binnen mijn mogelijkheden ligt zal ik doen om onze inwoners te helpen die in deze situatie zijn terechtgekomen. Met speciale aandacht voor: gelijke kansen voor kinderen, (zwerf)jongeren, dak- en thuislozen, ouderen, ZZP’ers en inwoners die nog maar net rond kunnen komen.
Dit is een van de onderwerpen waar ik woordvoerder van ben en door het schrijven en indienen van een initiatiefvoorstel en ben daar steeds ‘boven op te blijven zitten’  heeft dat wel wat opgeleverd:
– Dat je mobiel bent dankzij gratis OV voor minima, 
– Je met het kindpakket extra regelingen voor je kind kan aanvragen, 
– Je na een uitzendbaan direct weer aanspraak kunt maken op je (bevroren) uitkering zonder opnieuw aan te vragen, 
– Je niet gekort wordt op je uitkering als je inwoont als mantelzorger, 
dat je ook als zzp’er aanspraak kunt maken op een uitkering èn hulp om je bedrijf weer te boosten. 
– Fatsoenlijke laagdrempelige hulp bij schulden  (Financiële werkplaatsen)
– Terugkeer van budgetbeheer (dat je vaste lasten worden betaald, zodat je nooit een rekening kunt missen-voor wie daar moeite mee heeft) 
– In Eindhoven wordt het structurele geld voor kinderen in armoede 1,26 miljoen ook echt daar aan uitgegeven. In tegenstelling tot vele andere gemeentes, ondanks de budgetoverschrijdingen heb ik dat toch weten te behouden!

Jezelf zijn in Eindhoven
Omdat het belangrijk is dat je écht kunt zijn wie je bent, en vooral dat ook in vrijheid te kunnen zijn, zal ik steeds opkomen voor gelijke rechten van elk mens. Want we denken wel dat we met z’n allen tolerant zijn, in de praktijk valt er nog veel meer te verbeteren. Daarom is het nog steeds nodig dit in de gemeenteraad op de agenda te houden. Ik zal daarom ook blijven toezien op een goede uitvoering van het Regenboogakkoord, het VN verdrag voor de rechten van mensen met een beperking en de rechten van kinderen.

Zuinig op onze vrijwilligers
Een warm hart heb ik ook voor de vele vrijwilligers in onze stad die Eindhoven mooier en socialer maken. We moeten de kanjers van onze stad beter faciliteren en ondersteunen. 

In mijn Eindhoven leven we samen, is onze stad een plek waar je gelukkig kunt zijn. Met toekomstperspectief voor iedereen, waar elke Eindhovenaar profiteert van het succes van de Brainport regio.

bij de ‘hand in hand walk’, dat ik mee oganiseerde.

Bakkie doen? 
Een gekozen volksvertegenwoordiger kan het niet alleen; het raadswerk doen we samen met de stad. Wil je dus iets kwijt, positief of negatief? Je kunt me digitaal bereiken via de mail of social media en natuurlijk kun je me gewoon aanspreken als je me tegenkomt. Ik doe graag een bakkie koffie met je voor een gesprek van mens tot mens of nodig me uit voor een werkbezoek aan je organisatie.

Graag tot ziens,
Ellen Schoumacher


Lid van deze raadswerkgroepen:
Voorzitter raadswerkgroep Omgevingswet
Lid raadswerkgroep Woonwagenzaken
Begeleiding Jeugdraad
Werkgroep Dag van de Armoede
Lid Commissie Nachtleven

Voorzitter raadswerkgroep Carnavaleske Raadsvergadering

Contact:
Facebook prive: ElluhZelluf
Linkedin: eschoumacher
Mail: e.schoumacher@eindhoven.nl