Door Jan Hopstaken op 30 november 2017

De kloof

De kloof

Woensdagavond was ik aanwezig bij het burgerdebat “Debat in de Stad” waar met een inleiding van Thom Aussems de aftrap werd gedaan in het Rozenknopje op het onderwerp: het betrekken van burgers bij de democratie. Er was forse kritiek op de gemeenteraad, vooral gebrek aan visie was het verwijt. Ik was daar om te luisteren en eventueel wat aan te vullen, maar toen een meneer opmerkte dat de gemeenteraad inhoudelijk kwalitatief slechte leden had, moest ik me toch even roeren.

Ik was al wat later omdat ik met de fiets vanaf het vliegveld kwam, waar de Helmondse gemeenteraad was uitgenodigd en we een presentatie kregen van de directeur (Joost Meijs) die ons inspireerde met opleidingsplaatsen voor MBO Summa college. Beste nieuws eerder die avond: een tweede landingsbaan is niet nodig. Maar dat terzijde. In het Rozenknopje was de gemiddelde leeftijd van de zaal hoog, evenals het vermoedelijke opleidingsniveau.

Donderdag was ik bij de opening van het nieuwe CKE gebouw. Erg mooi, en leuk om de bevlogenheid van de docenten daar te zien. Oprecht een mooi pand. Ik was daar overigens mijn hele leven al voorbijgefietst zonder daar ooit binnen te zijn geweest, zonde, want er gebeurt daar vanalles in onder andere een prachtige concertzaal.

Vrijdag ben ik naar de opening van de Islamitische Basisschool aan de Frankrijkstraat gegaan. Geweldig om te zien hoe de optraden met een toneelstukje en liedjes over vrede en verdraagzaamheid. Hartverwarmend. Ik sprak de mensen om mij heen aan, en dat was raak: inspecteur van het onderwijs die de school met een “voldoende op weg naar goed” had beoordeeld. En daarnaast een Syrische meneer die 3 jaar in Nederland was, en al super goed Nederlands sprak. Hij was medical engineer geweest in Syrië, maar was nu al super blij met een betaalde stage bij Philips. Hij was op zoek naar een school voor zijn kinderen, maar sprak thuis Nederlands met ze, verzekerde hij me.

Zaterdag nog een opleidingsdag om de politieke vaardigheden aan te scherpen, en dan zit de week er weer op.

Als gemeenteraadslid vind ik het belangrijk dat ik ook echt zelf betrokken ben bij dingen die er in de stad gebeuren, of dat nu een burgerdebat, cultuur of onderwijs is. Als je zelf ziet wie het zijn, en waar de mensen over spreken, dan weet je wat er speelt. Ik vind het jammer dat mensen een kloof ervaren tussen “politiek” en burgers. Ik ben uiteindelijk ook maar gewoon een burger die zich laat informeren en vervolgens een (helaas vaak financiële) afweging namens ons allen moet maken. Als er mensen zijn die vinden dat er een kloof is, probeer deze dan ook zelf te dichten. Ik sta daar voor open.

 

Jan Hopstaken

Jan Hopstaken

Sinds mei 2017 ben ik actief als raadslid namens de PvdA. Het is ontzettend inspirerend en een hele eer om betrokken te zijn bij alle plannen over de stad. Het is belangrijk dat er zo veel mogelijk inwoners van de stad meegenomen worden bij deze plannen. De inwoners zijn uiteindelijk de baas van de stad.

Meer over Jan Hopstaken