Door Yasin Torunoglu op 6 november 2014

Column Yasin Torunoglu; ‘Levenservaring’

Heeft u ooit oog in oog gestaan met meer dan 15.000 jaar levenservaring? Ik wel. Zaterdag mocht ik spreken op het 35-jarig jubileum van het Jurriaan Pels Wooncentrum. Een wooncomplex dat is opgezet vanuit een humanistische levensvisie. Aangekomen bij het complex – tegenover Winkelcentrum Woensel – werd ik overweldigd door de levensenergie van ruim 200 op hun paasbest geklede, vitale ouderen.

In het Jurriaan Pelshuis wonen senioren zelfstandig. Ontmoeten, voor elkaar zorgen en verantwoordelijkheid nemen staan er al vanaf het begin centraal. Ik sprak verschillende 90+’ers die ondanks hun leeftijd nog de nodige activiteiten organiseren. De participatiesamenleving – zoals wij dat nu noemen – hadden deze mensen in 1979 al ontdekt en de huidige kanteling in de zorg werd bij hen toen al ingezet.

Meneer en mevrouw Van Dongen zijn mede-oprichters van het complex en intussen beiden gezegend met de respectabele leeftijd van 94 jaar. Maar daarom zeker niet minder fit en scherp van geest. Ze vertelden me van alles over vroeger. Dat de crisis destijds veel heftiger was dan nu. Maar ook dat mannen en vrouwen bij zwembad De IJzeren Man apart van elkaar moesten zwemmen. Gescheiden door een touw, waar de jeugd natuurlijk stiekem onderdoor zwom.

Ik bedacht me dat ik ook wel zo oud wilde worden. Die leeftijd, maar vooral ook op die manier. Volgens het echtpaar lag het eraan dat ze in hun leven veel gesport hebben. Ik denk en hoop dat het feit dat zij het leven nog steeds in eigen hand hebben er ook een steentje aan bijdraagt. Maar ja, wie ben ik om zoveel levenservaring in twijfel te trekken. Dus op naar de sportschool!

Yasin Torunoglu

Yasin Torunoglu

Yasin Torunoglu (Eindhoven, 1982) studeerde – na MAVO, MBO en HBO – Internationale Bedrijfscommunicatie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Na zijn studie ging hij als managementtrainee aan de slag bij energiebedrijf Essent. Van 2006 tot eind maart 2013 was hij gemeenteraadslid voor de PvdA in Eindhoven. Sinds maart 2013 is hij wethouder Wonen, Wijken, Ruimte,

Meer over Yasin Torunoglu