Door Frank Depla op 4 november 2014

Bereikbaarheid Brainport zonder Ruit, maar wel met slimme maatregelen en oplossen knelpunten

Hierbij de bijdrage van de PvdA fractie in discussie hierover in de raad.

Voorzitter,

Onze wethouder mw. Visscher van mobiliteit kon het in Eindhovens Dagblad niet treffender zeggen, de ruit is een ouderwets lapmiddel. En het is bijzonder jammer dat de provincie voor deze oplossing heeft gekozen, voor een doel waar we juist gezamenlijk voor staan. Denk hierbij aan;

– Het verbeteren van de bereikbaarheid van de Brainport regio;
en het verbeteren van het vestigingsklimaat en dus de Economie, want voorzitter, we hebben de indruk dat we ook vanuit dezelfde waardes deze doelen kunnen bereiken, namelijk
 de innovatiekracht van deze regio, leefbare dorpen en steden en tevens behoud van natuur en recreatiegebieden
.

Echter de voorstellen van de Provincie t.a.v. de aanleg van de Ruit passen niet bij deze waardes, het is een oude oplossing in een nieuwe economische tijd.
Zo is het aanleggen van een nieuwe weg dwars door het Dommeldal een aantasting van de eerder genoemde waardes, ik zeg het nog maar eens , het is een oude oplossing in een nieuwe tijd, met een nieuwe economie.
 Het is een oude werkwijze die in de vorige eeuw nog werkte, we rollen een groot plan uit op basis van allerlei rekenmodellen die van alles voorspellen en dan maar asfalteren die wegen voor over een periode van 10 a 20 jaar.

Maar Voorzitter we leven in een tijd waarin de toekomst voor 2 a 3 jaar zich al moeilijk laat voorspellen, laat staan voor de komende 20 jaar. Dus laten we vooral geen onomkeerbare zaken doen,waar we later spijt van kunnen krijgen, dus geen nieuw en extra asfalt, maar eerst inzetten op de 5 stappen van de mobiliteitsladder.
En dan met name innovatieve maatregelen, smart mobility waarbij meer gebruik gaat worden van bestaande wegen. Precies wat Tom Tom bepleit en andere grote bedrijven. Precies ook wat dit college ook bepleit.

Hier moeten we kunnen laten zien dat we nieuwe oplossingen kunnen bedenken om het bereikbaarheidsprobleem op te lossen. Dit levert ook weer banen op en zet ons nog meer internationaal op de kaart als slimste regio. We laten ook op dit gebied zien dat we de vernieuwende regio zijn. Een kans zoals onze wethouder vanochtend in de krant aangaf.
 Voorzitter gedeputeerde van Heugten vergeleek ons recentelijk met Amsterdam, maar dat is nu juist de verkeerde vergelijking, hij zei hierover, “daar hebben ze te lang gewacht met het omsluiten van de stad, die fout maken wij niet, wij leggen bij voorbaat al asfalt aan” Voorzitter, wij zijn geen Amsterdam, we voetballen misschien de laatste jaren alleen niet beter, maar wij zijn wel slimmer en leggen alleen asfalt aan als het echt nodig blijkt te zijn.

En Voorzitter, dat is ook het antwoord op de zogenaamde cijfermatige onderbouwing van de ruit, want iedereen weet dat onderzoeken multi-interpretabel zijn, dat cijfers en vooronderstellingen alle kanten op kunnen wijzen. Ook daarom zien wij het standpunt van het college als een juiste invalshoek, een invalshoek die gericht is op de toekomst waarbij we natuurlijk onze groeidiamant BP bereikbaar houden en streven naar een goed vestigingsklimaat, redenerend vanuit onze gezamenlijke waardes zoals innovatie, leefbaarheid en behoud van natuur en recreatiegebied.

 
Ik sluit af met een mail van bewoner van Noord eindhoven, die mij nog eens het belang van natuur en recreatie (een van die waardes) voor onze stad duidelijk verwoorde:

Beste frank,
wat Gennerperparken is voor Eindhoven zuid is het Dommeldal voor een groot deel van de bewoners uit Woensel Noordoost. De fiets en wandelroutes langs de Dommel vormen voor ons de ‘escape routes naar buiten, landelijk, rijk afwisselend. Dat geeft soms het gevoel van vrijheid wanneer je uit de drukke stad komt. In hoog zomer waan je er zelfs in Zuid Frankrijk, door de enorme stilte en rust.

Voorzitter dit aspect van het vestigingsklimaat wil ons college niet in de waagschaal leggen, niet voor de huidige bewoners, maar ook niet voor- en toekomstige expats die in Eindhoven gaan werken en juist ook een stad uitkiezen om na het werk te kunnen recreëren, of dit nu een bezoek is aan muziekcentrum (toch ook een aspect van het vestigingsklimaat) of aan een rustig natuurgebied.

Namens de fractie van de PvdA Eindhoven

Frank Depla

Frank Depla

Frank Depla

Ik ben Frank Depla (1963). Geboren getogen in Stratum. Nu al weer enige tijd woonachtig in Gestel en geruime tijd actief geweest voor de PvdA Eindhoven als raadslid. Nu probeer ik waar kan mensen te ondersteunen vanuit mijn rol als coordinator van het Ombudsteam. Wat mij motiveert is onrechtvaardige situaties aanpakken.  Bijvoorbeeld bewoners die vastlopen

Meer over Frank Depla