30 is hard zat!

Door Jan Hopstaken op 15 april 2019

Ons raadslid Jan Hopstaken diende een motie in bij de gemeenteraad om de maximum snelheid te veranderen naar 30km per uur binnen de bebouwde kom.

Studio040 maakte er een nieuwsitem over. Onder dit bericht kun je de motie en de toezegging vinden.

Onveiligheid in het verkeer is een groeiende bedreiging in deze stad voor de fietsers en voetgangers. Men verplaatst zich nog steeds relatief veiliger per auto dan per fiets. Als we duurzame mobiliteit willen stimuleren, dan moeten we extra inzetten op het verhogen van de verkeersveiligheid voor voetgangers en fietsen.

We hebben in deze stad beleid dat gericht is op het maximaal faciliteren van langzaam verkeer, dat zijn fietsers en voetgangers, ook wel kwetsbare verkeersdeelnemers omdat zij het bij een impact natuurlijk afleggen tegen een auto of bus. Als we het aantal zware verkeersslachtoffers willen laten dalen, dan is het verlagen van de snelheid binnen de bebouwde kom naar 30 km per uur een goed begin. Veilig Verkeer Nederland is daar al jaren voorstander van, de Fietsersbond en de ANWB ook, maar sinds deze week ook de RAI Vereniging. Om de mindset van de automobilist te beïnvloeden, moet de norm voor de maximumsnelheid binnen de bebouwde kom van 50KM naar 30KM per uur verlaagd worden. Op belangrijke toegangswegen 50KM (en op de rondweg 70KM) nog wel mogelijk moet blijven. In woonwijken zou men wellicht nog langzamer kunnen rijden, vooral daar waar zich speeltuinen en scholen bevinden. Het omdraaien van de standaard snelheid van 50KM naar 30KM per uur niet mag leiden tot een forse toename van het aantal verkeersborden.

De motie is toegezegd door de wethouder en werd mede ingediend door GroenLinks, 50+, Ouderen Appèl, DENK, SP en D66.

Via de links hieronder kun je alles teruglezen:

Toezegging wethouder List Actuele motie AcM3B 30 kilometer per uur binnen de bebouwde kom

Ingetrokken actuele motie AcM3B 30 kilometer per uur binnen de bebouwde kom (PvdA, GL, OAE, D66, 50PLUS, SP, DENK)

Jan Hopstaken

Jan Hopstaken

Eindhoven is een bruisende stad! Hier ben ik geboren en hier voel ik me thuis. Ik werk aan een socialer Eindhoven door in gesprek te gaan met alle mensen om me heen. Zo weet ik wat er speelt en wat er beter kan. Sinds mei 2017 ben ik actief als raadslid namens de PvdA. Het

Meer over Jan Hopstaken