13 oktober 2010

‘We zitten ons vaak kwaad te maken’

Zo drukt een oudere Eindhovenaar hem op het hart dat de nieuwe fietsenrekken ‘één grote puinzooi’ zijn en dat bestuurders ’altijd moeten afzien van een wachtgeldregeling’. Zijn collega Henk Brink heeft zojuist op verzoek van voor­bijgangers genoteerd dat veel stoplichten ’s avonds uitgeschakeld kunnen worden en dat de wegen ook voldoende verlicht zijn als de helft van alle lantaarnpalen in de stad brandt. Wethouder Mary Fiers voert intussen een uitvoerige discussie met Karel en Marianne Siebers. „Maar mevrouw, ze breken alles af hier in de stad, het is echt verschrikkelijk”, sombert Karel Siebers (67). „Maar tegelijkertijd zetten ze wel zo’n roestig ding neer”, wijst hij naar de Piazza. Als Fiers uitlegt dat er de laatste jaren nog maar weinig gesloopt wordt, wil Marianne Siebers (63) nog wel kwijt dat het in slechte tijden ‘meestal toch echt op de burger aankomt’. „Dan worden de passen duurder en gaat de ozb omhoog.

En wat nog het ergste is? Dat wij het zelf sowieso al met steeds minder moeten doen. U mag het gerust weten mevrouw: we zitten ons thuis vaak kwaad te maken.”

„De mensen vinden het gemakkelijjker om te zeggen waar niét op bezuinigd moet worden”, constateert wethouder Lenie Scholten.

Staf Depla, de wethouder van financiën, knoopt ter hoogte van schoenenzaak Dolcis een gesprek aan met stadsprediker Arnol Kox, die toevallig net in zijn scootmobiel passeert. „Waar we in de stad op moeten besparen? We moeten goedkoper energie opwekken, zodat de energierekeningen omlaag kunnen”, adviseert Kox. Depla belooft niks, maar bedankt wel vriendelijk voor de tip.

Ad de Koning