25 maart 2014

Inbreng duidingsdebat PvdA

Maandagavond spraken de partijen die tijdens de verkiezingen op 19 maart in de raad gekozen zijn over de uitslag in een ‘duidingsdebat’. Yasin Torunoglu sprak namens de fractie van de Partij van de Arbeid. Hieronder leest u zijn tekst:

“Ik wil mij bijdrage aan dit duidingsdebat beginnen met een opmerking over de opkomst. Daarna zal ik stilstaan bij de duiding zoals die door de nieuwe fractie van de PvdA aan de uitslag gegeven wordt en ik zal afronden met onze visie op de op dit moment te nemen vervolgstappen om tot een nieuw bestuurlijk programma en college te komen.

Ik begin met de opkomst.

De PvdA is blij te zien dat de opkomst in ieder geval hoger is dan in 2010. Helaas hebben we ook dit jaar ver onder het landelijk gemiddelde gescoord.

We hebben een gezamenlijke opdracht (raad, college, ambtelijk apparaat) om de komende vier jaar nadrukkelijk te kijken op welke manier we de opkomst voor 2018 aanzienlijk kunnen verhogen.

Een denkrichting zou kunnen zijn om in de uitvoering van beleid expliciet te communiceren welke keuzes de gemeenteraad heeft gemaakt.

Ik ga nu over tot de duiding van de verkiezingsuitslag.

Ik wil eerst iets zeggen over ons eigen resultaat.

Ik en mijn fractie beseffen heel goed dat er in vergelijking met 2010 minder Eindhovenaren het vakje bij een PvdA kandidaat hebben in gekleurd.

Die boodschap verstaan we. Als PvdA zullen we keihard aan de bak moeten om daar waar we vertrouwen verloren hebben, voor herstel te gaan zorgen.

Aan de andere kant -en dat is óók een realiteit- gaven bijna twaalf-en-een-half-duizend Eindhovenaren de PvdA wél hun vertrouwen en maakten de PvdA daarmee de grootste partij van de stad.

Daar zijn we dankbaar voor, en ja, daar zijn we ook blij mee. De grootste in Eindhoven is –zeker in deze tijd- gewoon een goed resultaat.

Ook andere partijen haalden goede resultaten: De SP maakte de grootste sprong in zetelaantal en daar feliciteer ik hen mee. Ook D66, OAE, CU en ‘leefbaar eindhoven’ feliciteer ik met hun zetelwinst.

Voorzitter, naar oordeel van de PvdA fractie heeft Eindhoven in tegenstelling tot 4 jaar terug linkser gestemd en daarmee een belangrijk signaal afgegeven.

Een signaal van zorg:

Zorg over werkgelegenheid
Zorg over de zorg die mensen nodig hebben
En zorg over toenemende armoede waarbij men het belangrijk vindt dat als je pech hebt in het leven je niet aan je lot wordt overgelaten

Tegelijkertijd constateren we dat ook de coalitie van de afgelopen 4 jaar een meerderheid heeft behouden. Er is dus ook waardering voor wat er de afgelopen periode in de stad is bereikt.

Daarom is wat de PvdA betreft een brede verkenning in de informatie fase belangrijk.

In deze fase moet, met respect voor de verkiezingsuitslag en de gewijzigde verhoudingen, gezocht worden naar een combinatie van partijen die de komende vier jaar in staat is antwoorden te formuleren op een aantal uitdagingen waar de stad voor staat:

Ik noem de forse uitbreiding van de taken van de gemeente met betrekking tot zorg, werk en jeugd.
Ik noem de ambitie om de werkloosheid terug te dringen omdat mensen zonder baan het niet makkelijk hebben in deze tijden van crisis.

Daarvoor is vooruitgang en inzet op een sterke economie ontzettend belangrijk. Maar altijd met oog voor mensen die niet mee kunnen.

Draagvlak in de stad is daarbij essentieel maar zeker niet vanzelfsprekend. Daarom is een daadkrachtige coalitie nodig die de komende vier jaar dagelijks werkt aan verbinding met mensen in de buurten en wijken, waarbij hun betrokkenheid centraal staat.

Hiervoor is een helder, herkenbaar en breedgedragen programma noodzakelijk, wat kan rekenen op een stabiele meerderheid voor de komende 4 jaar. De raadsverkenning en de brede maatschappelijke verkenning zoals gepresenteerd in het Natlab kunnen hiervoor als uitgangspunt gebruikt worden.

De PvdA stelt u daarom voor een informateur aan te wijzen die gaat onderzoeken welke partijen op basis van deze uitgangspunten een stabiele meerderheid willen en kunnen gaan vormen.

Op basis van het advies van de informateur kunnen partijen die samen verder willen de formatie starten. Het proces van de formatie zal dan samen vormgegeven worden.

De PvdA is bereid om, zoals te doen gebruikelijk als grootste partij, de verantwoordelijkheid te nemen om de informateur aan te wijzen.”