Door Mary Fiers op 28 december 2016

Gilles Borrie (91) overleden.

Met verdriet hebben we kennis genomen van het overlijden van oud-burgemeester (PvdA) Gilles Borrie. Hij was burgemeester van 1979 tot 1986. Bij zijn afscheid ontving hij het Ereteken van de Stad Eindhoven. Hij is 91 jaar geworden.

Als burgemeester zette hij zich in voor de openbare orde en veiligheid in Eindhoven. Hij bepleitte als een van de eerste voor de invoering van een pasjessysteem bij het voetbal. Ook zette zich in voor een eerlijke samenleving en bond de strijd aan met discriminatie. Helaas is dit laatste nog steeds een actueel thema. Ook heeft hij veel energie gestoken in het verbeteren en normaliseren van de relatie met machtige Philips. De Philips-politie werd bedrijfsbeveiliging zonder wapen en de brandweer kwam onder gezag van de Eindhovense brandweercommandant.

Hij opereerde niet alleen lokaal, maar ook nationaal. Als voorzitter van de landelijke Raad voor de Gemeentefinanciën heeft hij voor de groep gemeenten na de grote vier gemeenten veel gedaan, waardoor de financiële verhoudingen in Nederland gelijker werden.

Ook was hij voorzitter van de Stichting Anne Frank. Hij haalde een grote tentoonstelling naar Eindhoven en vroeg maatschappelijke aandacht voor Eindhovense joden tijdens de oorlog. Hij plaatste op de parkeerplaats t.o.v het stadhuis (was toen parkeerplaats) een bordje Anne Frank plein. Op initiatief van Karel vd Laarschot werd later een deel van het dommelpark het Anne Frankplantsoen en Hornemannplantsoen genoemd.

Na zijn burgemeesterschap heeft hij zich toegelegd op het schrijven van onder andere de publicatie “het leven als een te voltooien bouwwerk”.

Onlangs is onze Albertien (senioren werkgroep) bij hem op bezoek geweest. Hierover is een bericht geplaatst in ons seniorenbulletin. Ook tijdens dit gesprek bleek zijn maatschappelijke betrokkenheid en liefde voor literatuur. Zijn boekenverzameling over sociaaldemocratie heeft hij een paar maanden geleden aan de afdeling geschonken. Dit interview teruglezen? Klik dan hier.

Wij wensen alle nabestaanden sterkte met dit verlies.

Mary Fiers

Mary Fiers

Met veel plezier woon ik in Eindhoven. Op mijn 17e ben ik hier gaan studeren en niet meer weggegaan. Eindhoven is de stad van de toekomst en nooit ‘af’. Er is letterlijk en figuurlijk ruimte om steeds weer nieuwe dingen te bedenken en te doen. Daar houd ik van! Samen de handen uit de mouwen.

Meer over Mary Fiers