Door Frank Depla op 12 november 2013

De week van Frank Depla

Maandag 3 en dinsdag 4 november:
Dit is de week van de begrotingsbehandeling. Op maandagavond in de fractie de voorbereiding en de bespreking in de raad de volgende dag. Een lange zit vanaf 13.00, maar we zijn op tijd klaar! De oppositie komt wel met kritiek maar niet met de oplossingen.

Het is de laatste begroting van dit college. Ook bij de 4e begroting spelen bezuinigingen een belangrijke rol maar er wordt ook geïnvesteerd. Ik kom daar zo op terug. Daarnaast wederom aandacht voor armoedebestrijding. Want dat gaat als een rode draad door deze collegeperiode: we blijven staan voor deze groep Eindhovenaren, en dat is iets waar wij vanaf het begin op hebben gehamerd. Dat maakt het verschil met of zonder PvdA in een coalitie. Dit keer concreet de kwijtschelding gemeentelijke belastingen voor kleine ondernemers en ZZP-ers, die onder de armoedegrens zakken. In de vorige periode hebben we hier al aandacht voor gevraagd, en ditmaal heeft collega Hafid Bouteibi er voor geknokt en is het daadwerkelijk ook gerealiseerd. Ook mede dankzij signalen van het Ombudsteam.

Verder hebben we de wethouder van Werk gevraagd  meer ambitie te tonen wanneer het gaat om werkzoekenden uit de bijstand weer aan het werk te krijgen. Het voorgestelde streefcijfer vonden we aan de lage kant. Tenslotte is er weer wat economisch herstel. En juist in deze regio plukken wij daarvan als de eerste vruchten . Kortom iedere inspanning en kans die er is om meer mensen aan het werk te krijgen  moeten we als stad gezamenlijk met de ondernemers  aangrijpen. Werk biedt tenslotte  structuur, inkomen, is meedoen en zorgt voor onafhankelijkheid. De wethouder heeft toegezegd i.p.v. 600 tot 700 mensen aan het werk te krijgen dit op te voeren naar minimaal 700.

Extra aandacht is nodig voor 45 plussers en jeugdigen. Want duidelijk is dat dit de groepen zijn die nu het moeilijkst aan het werk komen. Speciale aandacht is nodig voor de allochtone jongeren. Statistieken laten zien dat hier de werkloosheid het hoogst is. Wederom heeft de PvdA de wethouder hier weer aan herinnerd en gevraagd om specifiek voor deze groep iets te doen. Op het moment dat het ontbreken van voldoende kennis van de Nederlandse taal hierbij een rol speelt of iets anders waarmee je deze groep sterker kan maken, doe het!

Dan nog de investeringen. We waren altijd kritisch over het zogenaamde hockeystadion. Voor ons hoefde dit niet en als je het de gemiddelde hockeyer vroeg ook niet.

Complimenten voor het huidig bestuur van OZ en EHMC. Zij zijn gekomen met een ander plan, vele malen goedkoper waardoor er dan ook geen nieuw hockeystadion nodig is, maar een hockeycomplex met een “normale“ kantine, kleedlokalen en tribunevoorziening.

Daarbij heeft de vereniging zelf ook fors financieel bijgedragen. De gemeente neemt enkel de vervangingsinvestering op zich welke voor iedere andere sportaccommodatie ook zou gelden. Daarnaast wordt  geïnvesteerd in het groen op Genneperparken. Juist om die reden hebben we gevraagd om ook nog eens te kijken naar de mogelijkheden van kunstgras voor AV Eindhoven op Genneperparken, wat al 6 jaar beloofd wordt!

Woensdagmiddag 6 november
Nog een afspraak met een wat trekkers voor het kindercarnaval. Ze vragen mij om advies hoe ze eventueel aan een ruimte kunnen komen voor het opvouwen van de carnavalswagens! Mooi initiatief.

Vrijdagavond 8 november
Ik raak in het ons buurtcafé de Gouden Bal in gesprek met een van de initiatiefnemers ‘eetbare stad”

https://www.facebook.com/events/130887393764213/?fref=ts

Prachtig idee: ligt er een veldje braak in de stad? We gaan het cultiveren en geschikt maken voor ‘stadslandbouw’. Het mooie van dit idee is: niet te veel ‘lullen’ maar ‘poetsen’. Binnenkort het eerste veldje aan de beurt, nieuwsgierig waar!

Zaterdag 9 november.
Feestje van mijn buurman Kees en daar word je aangesproken op natuurlijk het JSF besluit maar gelukkig  ook op wat dit kabinet goed doet. In dit geval de aanpak flexibele arbeid. Juist hier zitten de kwetsbaren van onze samenleving waar iedere euro er 1 is. Een distributeur van de krantenbezorging vond het goed nieuws dat hier nu eindelijk het minimumloon moet worden betaald!  Met dank aan minister Asscher, met deelname dus aan de PvdA aan dit kabinet.

Mijn conclusie, we laten nog onvoldoende zien wat de plannen voor juist onze potentiële kiezers betekenen in de goede zin.

Frank Depla,

Raadslid PvdA-Eindhoven
Vice-fractievoorzitter,
Economie en Mobiliteit

Frank Depla

Frank Depla

Ik ben Frank Depla (1963). Geboren getogen in Stratum. Nu al weer enige tijd woonachtig in Gestel en geruime tijd actief geweest voor de PvdA Eindhoven als raadslid. Nu probeer ik waar kan mensen te ondersteunen vanuit mijn rol als coordinator van het Ombudsteam. Wat mij motiveert is onrechtvaardige situaties aanpakken.  Bijvoorbeeld bewoners die vastlopen

Meer over Frank Depla