Strengere regels moeten stad helpen bezuinigen
Depla noemt het in dat kader ‘absurd’ dat op een begroting van in totaal 780 miljoen euro een post onvoorzien van slechts 270.000 euro staat. „ Dat slaat natuurlijk nergens op, maar zegt wel iets over de manier waarop het er hier tot nu toe aan toeging.”
Bijkomend voordeel van ‘het aanhalen van de discipline’ is volgens Depla dat de politieke sturing groter wordt. „ Straks is duidelijker en gemakkelijker te zien hoe bepaalde kosten gedekt worden, waardoor de politiek een beter overzicht krijgt.” En dát heeft volgens de wethouder weer als voordeel dat de inwoners van de stad beter kunnen zien welke keuzes er worden gemaakt. „Want we moeten niet vergeten dat we nog flink wat pijnlijke beslissingen moeten nemen en daar ook draagvlak voor moeten zien te krijgen. Daar gaan we nog een hele kluif aan krijgen.” In de nieuwe begrotingsregels staat onder meer dat het voortaan gedaan is met de tussentijdse begrotingswijzigingen. „ Die werden tot nu toe het hele jaar door doorgevoerd”, aldus Depla. Ook dat is voorbij. Wijzigingen in de begroting kunnen twee keer per jaar worden doorgevoerd, in twee zogenoemde tussenrapportages. „Voor wijzigingen op andere momenten moeten wel hele goede argumenten bestaan, anders staan we ze niet toe.” Tussentijdse beleidsvoorstellen van het college van B enW moeten voortaan een compleet dekkingsvoorstel bevatten.
Nieuw is ook dat bezuinigingen voortaan ‘concreet worden ingeboekt’. „Voorheen kon het gebeuren dat een bezuiniging alleen op papier bestond, omdat het bedrag als totaal wel was opgelegd, maar er niet specifiek bij werd vermeld wie hoeveel moest bezuinigen. Ook dat kan nu niet meer.”
Een andere nieuwe begrotingsregel die Eindhoven gaat hanteren, is dat gereserveerde gelden niet automatisch naar volgende jaren doorschuiven. „ De vanzelfsprekendheid dat bepaalde zaken tot in eeuwigheid doorlopen, is voorbij.” Een uitzondering op deze regel wordt gemaakt voor meerjarige (investerings)projecten.
Ad de Koning