Sluiting ijsbaan onwaarschijnlijk
„Wij zeggen zeker niet op voorhand dat de ijsbaan dicht moet. Want weg is weg, zo’n voorziening krijg je niet zomaar weer terug”, stelt fractievoorzitter Mieke Verhees van coalitiepartij PvdA, met 9 zetels de grootste partij. „We hebben de inwoners van de stad mee laten denken over alternatieven en tijdens de hoorzitting van vorige week bleek dat ze dat ook gedaan hebben. Daar moet je dan ook wel rekening mee houden.” Een commerciële exploitant voor de ijsbaan ziet de PvdA in elk geval niet zitten.
Coalitiegenoot VVD (8 zetels) ziet sluiting van de baan ook niet zitten, maar vindt wél dat het gat van 1 miljoen euro op een andere manier gedicht moet worden. „Als we met z’n allen willen dat de baan openblijft, dan moeten we iets aan dat miljoen doen”, vindt fractievoorzitter Monique List. „Het is te gemakkelijk om tegen te zijn zonder alternatieven te noemen, maar tijdens de hoorzitting zijn wel veel suggesties gedaan. Dat is positief.”
Volgens D66 (6 zetels) heeft het college met haar voorstel ’een tweetrapsraket gelanceerd’. „Ze zeggen: óf een andere exploitant, óf de baan sluiten. Volgens ons zijn er nog andere varianten mogelijk”, aldus fractievoorzitter Marco van Dorst. „We snappen dat we keuzes moeten maken en niet alles intact kunnen laten, maar wat de ijsbaan betreft zijn er genoeg mogelijkheden geopperd die het onderzoeken waard zijn.”
Oppositiepartij CDA (6 zetels) is ’al vanaf dag één tegen een eventuele sluiting geweest’. „Maar we bieden wel alternatieven”, benadrukt fractievoorzitter Maarten Houben. „Die brengen we volgende week in de commissievergadering over de bezuinigingen in.”
Coalitiepartij GroenLinks (4 zetels) beraadt zich nog op alternatieven om sluiting van de ijsbaan te voorkomen. „We steunen de denkrichting van het college, maar maken ons wel zorgen over de haalbaarheid. Het gaat om forse bedragen”, stelt fractievoorzitter Renate Richters. „Maar de ijsbaan richt zich op de breedtesport, dat vinden we wel heel belangrijk.”
Ad de Koning