Rem op dertig bouwprojecten
Om niet de hele stad ‘op slot’ te zetten, heeft het college vijf gebieden aangewezen waar de gemeente nog wel volop meewerkt aan bouwplannen. Dat zijn Meerhoven, het stationsgebied, het centrum, Strijp S en wijkvernieuwingsgebieden als de Kruidenbuurt en Bloemenbuurt-Zuid. Maar ook binnen deze gebieden worden prioriteiten gesteld omdat ‘het nieuwbouwaanbod volgens de ambities en plannen de vraag overtreft’.
De gemeente heeft 102 lopende projecten tegen het licht gehouden. Van die projecten moeten er 72 in elk geval doorgaan, vindt het college. Vanwege bestuurlijk of maatschappelijk belang, of omdat het proces al in een vergevorderd en dus onomkeerbaar stadium verkeert. De zeventien tijdelijk stopgezette projecten worden elk jaar opnieuw bekeken, om te beoordelen of ze alsnog opgestart kunnen worden. Fiers: „Als blijkt dat de markt er op een gegeven moment wel klaar voor is, kan zo’n plan alsnog doorgaan. Maar het is voor iedereen goed om even een pas op de plaats te maken, ook om te voorkomen dat je –oneerbiedig gezegd– vooral meer van hetzelfde krijgt.”
Wie in Eindhoven grotere bouwplannen heeft moet voortaan aan drie criteria voldoen, zo heeft het college van B en W besloten. Niet alleen moet het ontwerp aan het bestaande bestemmingsplan voldoen, ook moet het voorzien in een ‘aantoonbare vraag die niet door aanbod elders wordt voorzien’. Het derde criterium is of het bouwplan met lopende projecten concurreert. „Dat betekent inderdaad meer ‘nee, tenzij’ dan ‘ja, mits’, benadrukt wethouder Mary Fiers (PvdA, ruimte en wonen).
De gemeente maakt wel uitzonderingen voor kleinschalige bouwplannen als die bijvoorbeeld een verbetering van de leefomgeving met zich meebrengen. Ook als het gaat om bijvoorbeeld huisvesting van bijzondere doelgroepen of een bedrijf dat wil groeien en elders kantoorruimte sloopt ‘in ruil’ voor nieuwbouw. Niet alleen nieuwe initiatieven worden aan de drie nieuwe criteria getoetst, de eisen gelden volgens Fiers ook voor de stopgezette projecten.
De wethouder sluit overigens niet uit dat van de zeventien tijdelijk stopgezette projecten er binnen nu en een paar jaar alsnog plannen definitief afvallen. „Dat kan best. De markt is natuurlijk constant in beweging, dus we sluiten wat dat betreft niets uit.”
Volgens wethouder Fiers gaat de gemeente op korte termijn ook prioriteiten aangeven in investeringsprojecten, zoals de aanleg van wegen en de inrichting van de openbare ruimte. „Het geld dat we daar als gemeente voor hebben, is natuurlijk ook niet onbeperkt”, zegt Fiers. „Voorheen konden we jarenlang putten uit de inkomsten van het gemeentelijk grondbedrijf, maar die bron is helaas flink opgedroogd.”
Ad de Koning