Arbeidsmigranten plaatsen regio voor problemen
In veel dorpen in het buitengebied tijdens de oogstperiode, in de Kempen zijn vooral werknemers voor de maak industrie, Veldhoven en Eindhoven hebben hun kenniswerkers. Er zijn arbeidsmigranten die zes weken keihard werken en dan weer een paar weken naar hun thuisland gaan en alleen behoefte hebben aan een bed. Maar ook jonge stellen komen hier naartoe en die blijven ook wel hangen. Ook zijn er gezinnen die zich hier vestigen en die graag willen integreren.
Bij het zoeken naar oplossingen voor het huisvesten van met name die eerste groep stuiten gemeenten op problemen. In Helmond bijvoorbeeld is de bouw van een complex met 500 slaapplaatsen niet doorgegaan; „omdat ons bestuur het niet aandurft”, aldus de Helmondse wethouder Frans Stienen. Ook Asten kreeg te maken met een draagvlakprobleem onder de bevolking.
Uit ervaringen van de regiobestuurders blijkt dat het tussen het gebrek aan maatschappelijk draagvlak en de bestaande regelgeving bijzonder lastig laveren is. Er is in ieder geval veel creativiteit en bestuurlijk lef voor nodig.
Eersel is wel bezig met plannen voor een complex met 80 slaapplaatsen voor flexerkers. Maar de bestemmingsplanprocedure moet nog helemaal gevoerd worden.
Voorzitter van de SRE-vergadering was de Eindhovense wethouder Mary Fiers. Hardop denkend zei zij te twijfelen aan grootschalige ‘slaapoplossingen’. „Ik denk juist meer aan kleinschalige oplossingen, meer ingebed in de samenleving, zodat mensen ook makkelijker kunnen integreren.”
Omdat gemeenten hun tijdelijke arbeidsmigranten nu niet goed kunnen opvangen, hebben de huisjesmelkers zich op die markt gestort. Illegale bewoning met veel te veel mensen in één pand en overlast voor de buurt is dan het gevolg.
De regiobestuurders vormden deze week een stuurgroepje uit hun midden. Dat gaat de problemen én de mogelijke oplossingen in kaart brengen.
Corrie de Leeuw