Allemaal open of allemaal dicht op zondag
Het grootwinkelbedrijf biedt aan heel veel Eindhovenaren werk en draagt zodoende bij aan de welvaart in onze gemeente. Ook zou een verruiming van de openstelling op zondag onwenselijk zijn voor de broodnodige rust voor de winkelier. Neemt u van mij aan dat wij als ondernemers echt wel in staat zijn onze rust te pakken.
Hier hoeft geen enkele politicus zich zorgen over te maken.
De praktijk wijst uit dat het vaste personeel nauwelijks op zondag ingezet hoeft te worden. Als dit al zo is, dan levert dit nauwelijks problemen op, maar de bezetting wordt vooral ingevuld door nieuwe krachten die maar al te graag komen werken op zondag. Nieuwe werknemers (vaak studenten) staan als het ware in de rij, want op zondag geldt één uur werken = twee uur uitbetalen. Verruiming leidt tot meer werkgelegenheid, wat in de huidige tijd gekoesterd zou moeten worden.
Verder, zo betoogden onze politici, zou uitbreiding van de zondagopenstelling tot verdere verschraling van het winkelaanbod leiden. Kleine zelfstandigen zouden de deuren van hun zaak niet kunnen openen, waardoor oneerlijke concurrentie zou ontstaan. Hier lijkt het of de tijd stil gezet moet worden. Wanneer wordt eindelijk eens duidelijk dat heel veel consumenten, ook in Eindhoven, gewoon erg graag boodschappen doen op zondag. Iedere zondag is het een gekkenhuis in de winkels.
Alle kassa’s draaien op volle toeren om de enorme klantenstroom te verwerken. In een aantal uren worden omzetten gedraaid waar anders een hele dag voor gewerkt moet worden. Dat de hedendaagse consument erg graag op zondag boodschappen doet is een gegeven en daar kan geen enkel gemeenteraadslid meer om heen.
Het verdwijnen van kleine detaillisten hoeven politici niet te voorkomen. Een goede ondernemer verzet zelf tijdig de bakens om in te spelen op veranderende marktomstandigheden. Doet hij dit niet, dan zal dit inderdaad leiden tot sluiting. Zo zijn de kolenboer, de melkboer en de videotheek uit het straatbeeld verdwenen. Onze maatschappij verandert. Daar kan ook een gemeenteraadslid niets aan doen. Moeten wij op gezag van de overheid onze computer tussen zaterdagavond 24.00 uur en zondagavond 24.00 uur collectief uitzetten om zondagshopping via internet te voorkomen?
Ik wil eindigen met mijn grootste bezwaar tegen de zienswijze van PvdA en CDA. De discussie zou niet moeten gaan over het uitbreiden van het aantal koopzondagen. De politiek moet eindelijk de wetgeving rondom zondagopenstelling gebaseerd op de avondwinkelbepaling repareren. Dat ik er voor ben om onze winkels elke zondag te openen zal duidelijk zijn. Maar daar gaat het niet om. In alle gemeentes nemen voornamelijk supermarkteigenaren stelling tegen de wijze waarop de overheid omgaat met de vergunningtoewijzing voor zondagopenstelling. Het is een onvoorstelbare puinhoop als het gaat om de wijze waarop gemeentes met de avondwinkelbepaling omgaan. Dit leidt tot volstrekte willekeur en in alle gevallen tot oneerlijke concurrentie. Heren politici, word wakker en richt uw aandacht op de aanpassing van dit gedrocht in de wetgeving. Wat mij betreft op basis van de stelregel of iedereen open of iedereen dicht.
Pas als dit geregeld is gaan we verder discussiëren over verdere openstelling op zondag.
De auteur is C1000-ondernemer Eindhoven in Eindhoven. Roland van den Biggelaar