Door Ward Overeem op 5 november 2016

Antwoord raadsvragen PvdA over bio energiecentrale Strijp T

Op 6 oktober 2016 heb ik enkele raadsvragen gesteld over de bio-energiecentrale op Strijp T. De antwoorden door het college vindt u hier onder terug. Gezien het feit dat ze pas afgelopen vrijdag zijn binnen gekomen beraad ik mij nog op de antwoorden die gegeven zijn. Positief is dat betrokken bewoners in het najaar een uitnodiging krijgen voor een bezoek aan de centrale en daar de gelegenheid is voor het stellen van vragen. Uiteraard zal ik hier zelf of een collega PvdA raadslid bij aanwezig zijn. Over een aantal antwoorden wil ik graag nog een nadere toelichting. Ik weet nog niet of ik deze meeneem naar het bezoek of anderzins stel.

Mocht u in de tussentijd vragen of klachten hebben dan kunt u terecht bij de gemeente door een mail te sturen naar [email protected]

Uiteraard blijf ik ook graag op de hoogte. Mijn mailadres is [email protected].

Zoals u inmiddels gewend bent van ons, blijven wij (ik) er bovenop zitten. Verder houd ik u op de hoogte als er nieuws is.

Met vriendelijke groet,

Ward Overeem, Raadslid PvdA Eindhoven

___________________________________________________

Hieronder treft u de vragen en antwoorden.

Van het raadslid dhr. W. Overeem (PvdA) over bio-energiecentrale Strijp T.

Begin juli heeft een groep bewoners uit Woensel-West via Nextdoor en bij onze fractie haar zorgen geuit over de uitstoot van de Bio-energiecentrale op Strijp T. Medio juli heb ik namens de PvdA contact gezocht met de gemeente Eindhoven en deze zorgen gedeeld. De gemeente heeft deze signalen destijds serieus opgepakt wat resulteerde in een schrijven (zie bijlage) dat bij de mensen die zich met klachten via Nextdoor en onze fractie hadden gemeld terecht is gekomen. De klachten en overlast worden door bewoners als volgt ervaren: in de wijk constateert men regelmatig stank, een rook- en brandlucht, soms vergezeld van een chemische geur en is er sprake van het neerdalen van roetdeeltjes (zwarte aanslag) die zichtbaar is in de tuin, op auto’s en kozijnen (zie bijlage foto).  Tijdens de zomerperiode leken de klachten even minder te zijn. De laatste weken nemen de klachten over de bio-energiecentrale weer toe? Enkele bewoners maar ook werkenden rondom de bio-energiecentrale maken zich in toenemende mate zorgen over hun gezondheid. De problemen hebben volgens de bio-energiecentrale te maken met een nog niet optimaal verbrandingsproces.

Bovenstaand brengt ons tot de volgende vragen:

Raadsnummer 16R7023

Antwoord van burgemeester en wethouders

  1. Bent u op de hoogte van deze klachten en deelt u de zorg van de bewoners en werkenden in de directe omgeving van de bio-energiecentrale?

Ja, wij zijn op de hoogte van deze klachten en nemen de zorg van bewoners en werkende in de directe omgeving, serieus.

  1. De vorige keer is als reden aangedragen dat het opstarten en goed inregelen van de centrale één van de belangrijke oorzaken is? Kunt u aangeven hoelang dit proces van inregelen nog duurt?

Het proces van inregelen zal naar verwachting in maart 2017 worden afgerond.  Omwonenden worden geïnformeerd als het onverhoopt niet mocht lukken om het proces van inregelen in maart 2017 af te ronden. De recentelijke klachten zijn overigens ontstaan door een samenloop van omstandigheden waaronder de veranderde weerssituatie.

  1. Kunt u aangeven of er een roetfilter is geplaatst? Zo ja, waarom er dan nog steeds roetdeeltjes zichtbaar zijn? Zo nee, waarom niet en is dit een mogelijke optie om overlast te beperken?

In de centrale zijn uitgebreide voorzieningen aanwezig om aanwezige stofdeeltjes uit de rookgassen te filteren zoals een Cycloon en een (doeken)filter.  Om overlast zo veel mogelijk te voorkomen moet de installatie optimaal te zijn ingeregeld voor alle verschillende warmtevraag scenario’s. Hierdoor ontstaat immers een optimaal verbrandingsproces. Helaas zijn incidenten nooit voor 100% te voorkomen.

  1. A. De bio-energiecentrale stoot met regelmaat zwarte rook uit die duidelijk zichtbaar is en waarbij sprake is van het neerdalen van roetdeeltjes. Tevens is de uitstoot goed te ruiken. Voor zover ik begrepen heb worden er regelmatig metingen verricht en wordt aangegeven dat de uitstoot binnen de normen zit? Hoe verklaart het college bovengenoemde overlast van stank en roetdeeltjes en kan zij verzekeren dat inwoners geen gezondheidsrisico’s lopen?

Er is sprake geweest van een aantal incidenten gedurende de inregeling van de installatie vanaf maart 2016. De overlast werd veroorzaakt door een tijdelijke onvolledige verbranding van de biomassa (hout). De eerste incidenten (voor de zomerperiode) kenden haar oorsprong in de inregeling van de installatie voor scenario’s waarbij sprake is van een extreem lage warmtevraag. De centrale moest hiervoor onder haar minimale vermogen draaien.  Het meest recente incident is veroorzaakt door een sterk stijgende warmtevraag gevolgd door een zeer plotselinge daling. De piek en daling van de warmtevraag werd onvoldoende gecompenseerd doordat onder meer op dat moment de gasgestookte ketels niet bijgeschakeld werden. Maatregelen ter voorkoming van een dergelijk incident zijn inmiddels genomen. Het meet- en regelsysteem van de centrale is ontworpen opdat de centrale functioneert  binnen de relevante milieu  en omgevingseisen.  Wat betreft de gezondheidsricio’s geldt dat het langdurig inademen van rook,  als gevolg van een onvolledige verbranding van materialen waaronder hout, niet gezond is. Echter, vanwege de incidentele uitstoot in combinatie met de verdunning/verspreiding  (wind) is er geen sprake geweest van een aantoonbare verhoging van het gezondheidsrisico voor de omwonenden.

  1. Kunt u ons over de meetresultaten meer inzicht verschaffen zoals wat er wordt gemeten en door wie en aangeven of er bij de uitstoot van deze rook sprake is van (ultra)fijnstof, giftige- en/of schadelijke stoffen? Kunt u aangeven met welke frequentie er wordt gemeten en door wie de metingen worden verricht?

De bio-energiecentrale moet voldoen aan de strikte milieu eisen zoals gesteld in  het Activiteitenbesluit milieubeheer. Er zijn maatregelen genomen om de uitstoot van milieu- en omgevingsbelastende stoffen te minimaliseren tot onder de hiervoor geldende normen eisen vanuit het Activiteitenbesluit.

Het gaat om maatregelen als benutting van onbehandeld hout (geen behandeld hout met mogelijke stoffen t.b.v. impregnatie en/of verlijming) als bio-massa, optimaliseren verbrandingsproces, meer fasen in filtering van rookgassen, opvang van reststoffen (as) in gesloten container welke wekelijks wordt afgevoerd (bijvoorbeeld voor productie van asfalt).

Bij regulier gebruik komen koolstof monoxide(CO), koolstofdioxide (CO2) en stikstofoxiden (NOx) vrij. De uitstoot van CO, NOx en  O2 wordt continue gemonitord door HOST(Operator van de centrale). Deze (CO, NOx en  O2)  parameters geven de kwaliteit van (volledige) verbranding aan en daarmee ook het ontstaan van roetdeeltjes. Roetdeeltjes worden als dusdanig niet separaat gemeten. Een wettelijk voorgeschreven eenmalige integrale emissiemeting t.b.v. de ODZOB staat gepland in oktober 2016. Deze meting is onderdeel van het opleveringsproces van de Bio Energie centrale.

  1. Bent u van plan om de omwonenden en belangstellenden (actief) op de hoogte te brengen van de antwoorden op vraag 4 en zo ja kunt u aangeven hoe u dat wilt gaan doen?

Ja. Zo kunnen omwonenden en belangstellenden bijvoorbeeld dit najaar een uitnodiging verwachten voor een bezoek aan de centrale. Er wordt dan een uitleg en rondleiding verzorgd. Ook is er uitgebreid gelegenheid tot stellen van vragen. Daarnaast kan iedereen altijd via de reguliere kanalen (o.a. [email protected]) vragen stellen.

  1. Bent u voornemens om omwonenden regelmatig te informeren over de werking en uitstoot van de bio-energiecentrale?

Zie het antwoord op vraag 5. Daarnaast ziet de toezichthoudende instantie (ODZOB) toe of voldaan wordt aan de gestelde milieu en omgevingsnormen. Indien de centrale niet voldoet aan deze normen neemt de ODZOB passende en dwingende maatregelen. Deze worden vertaald naar oplossingen, gericht op het belang van omwonenden en milieu. In dergelijke situaties zal de gemeente de omwonenden hierover actief informeren.

  1. Kunt u aangeven hoeveel meldingen van klachten er zijn binnengekomen via het speciaal in het leven geroepen mailadres [email protected]? Maar ook hoeveel klachten zijn binnengekomen via bijvoorbeeld de omgevingsdienst, Nextdoor, de buiten beterapp of andere instanties?

Via de gemeentelijke kanalen zijn vanaf maart 2016 ca. 20 meldingen binnen gekomen. Het laatste incident betrof 4 meldingen (dit komt overeen met het aantal meldingen bij de ODZOB). Er zijn geen meldingen binnen gekomen via andere kanalen.

Ward Overeem

Ward Overeem

Mijn naam is Ward Overeem, lijst 1 plaats 8. Raadslid voor onze prachtige gemeente Eindhoven en kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018. Op dit moment ben ik werkzaam bij Metechnica BV als landelijk arbeidsmarktcoach en eigenaar van Bureau Re-Ward. Verder ben ik betrokken inwoner van Eindhoven en zet ik mij graag in voor

Meer over Ward Overeem