Door Arnold Raaijmakers op 8 maart 2016

PvdA en GroenLinks slaan handen ineen voor klimaat

Eindhoven staat bekend als een ambitieuze stad. De PvdA en GroenLinks kwamen dan ook gezamenlijk tot de conclusie dat het bestaande Eindhovense duurzaamheidsprogramma niet meer voldeed aan de recente ontwikkelingen op nationaal en internationaal vlak. De behandeling van de Klimaatwet in de Tweede Kamer, waar Diederik Samson en Jesse Klaver de handen ineen sloegen, is daar een voorbeeld van.

In Eindhoven hebben Tom van den Nieuwenhuijzen (GroenLinks) en Arnold Raaijmakers (PvdA) ook de handen ineen geslagen om middels een initiatiefvoorstel te komen tot een Eindhovense klimaatbegroting. Als eerste gemeente van Nederland verplicht Eindhoven zich om volledig in lijn met het historische Klimaatakkoord in Parijs te gaan functioneren. Met een jaarlijkse klimaatbegroting committeren we ons als stad voor decennia aan stringente afspraken op het gebied van duurzaamheid. Verantwoording afleggen over een klimaatbegroting in alle geledingen van de gemeente, in lijn zoals dat nu gebeurt met een financiële begroting.

Het initiatiefvoorstel heeft een lange horizon. Ver voorbij deze coalitie en de volgende. Precies zoals het hoort met de aanpak van klimaatverandering. De politiek moet, hoe moeilijk ook soms, voor de langere termijn de juiste beslissingen nemen. Dit is er één van. Het initiatiefvoorstel is gebaseerd op vijfjarige begrotingen en loopt daarmee parallel aan het akkoord in Parijs. De volgende concrete punten zijn met het initiatiefvoorstel vastgelegd:

– 95 % minder Co2-uitstoot in 2050.

– 100 % duurzaam opgewekte energie in 2045.

– 55 % minder Co2-uitstoot in 2035.

– Concrete vijf-jaren klimaatplannen gebaseerd op de landelijke Klimaatwet, aansluitend op het rapportageritme van het klimaatakkoord in Parijs.

– Huidig programma voor duurzame ontwikkeling in Eindhoven uitbreiden van 2015-2018 naar 2015-2020.

– Verankering van klimaatdoelstellingen in alle collegeportefeuilles met concrete doelen.

– Doelstelling in collegeportefeuilles jaarlijks uitwerken in klimaatbegroting en in lijn met financiële begroting gecontroleerd door de gemeenteraad.

– De gemeentelijke organisatie dient voor 2025 100 % uitstootvrij en volledig duurzaam te zijn.

Het initiatiefvoorstel werd door de Raad met een ruime meerderheid aangenomen (met alleen de VVD en LPF tegen).

Arnold Raaijmakers

Lees hier de integrale versie van het initiatiefvoorstel van GroenLinks en PvdA in Eindhoven

 

Arnold Raaijmakers

Arnold Raaijmakers

Als raadslid heb ik bijgedragen aan een stad die levendiger, socialer en sterker is geworden. Om dat te bereiken moeten er in de politiek keuzes gemaakt worden. Dat is niet altijd eenvoudig en soms zelfs onplezierig. Daarom moet je als Raadslid altijd het eerlijke verhaal vertellen. En het gesprek durven aangaan met alle betrokkenen. Dat

Meer over Arnold Raaijmakers