Terugblik Provinciale Statenverkiezingen

Door: Gerben Welling

 

De campagne voor de provinciale Staten was bijzonder. Normaliter is er niet erg veel belangstelling voor deze verkiezingen. Zeker dit jaar, met het kabinetsbeleid en de verkiezingen voor de 1e kamer, waren het toch belangrijke verkiezingen. Alhoewel we op de succesvolle manier van de raadsverkiezingen 2014 campagne hebben gevoerd, was het deze keer lastiger. Er waren minder leden die campagne wilden voeren. Overigens is dat op zich niet vreemd, want ook bij onze eigen leden zijn de provinciale verkiezingen minder populair dan de gemeenteraadsverkiezingen. Maar misschien was er deze keer ook minder animo vanwege de interne kritiek op de rol van de PvdA in dit kabinet. In de gesprekken op de markt of aan de deur was er soms stevige kritiek op de rol van de PvdA, als je erin slaagde om in gesprek te komen was er veel meer nuance. Dat gaf de campagnevoerders weer moed.

De drie Eindhovense kandidaten hebben hun persoonlijke flyers huis aan huis verspreid, er zijn veel kilometers afgelegd. Dank aan alle trouwe vrijwilligers daarvoor! Maar helaas geen zetel voor een Eindhovense kandidaat.

In de Algemene Ledenvergadering bespraken we analyse van de uitslagen zoals Joran die altijd maakt. Ronduit ontluisterend vond ik persoonlijk dat in traditionele wijken, waar we van oudsher hoog scoorden, nu erg laag gescoord hebben. Er bleek geen relatie met het opkomstpercentage. Mogelijk is het feit dat de PVV (in tegenstelling tot de gemeenteraadsverkiezingen) meedeed aan de verkiezingen een verklaring. De PvdA scoorde juist relatief goed in de betere wijken van de stad. Mogelijk dat een strategische stem (voor het kabinet) hieraan ten grondslag ligt. De komende tij duiken we dieper in de verkiezingsuitslag en de analyse. Wordt vervolgd dus!