Door Privé: Sjoerd Slaaf op 8 april 2016

Raadsleden bezoeken Stratum

Net als in de vorige raadsperiode, zijn de fietstochten in buurten, wijken en stadsdelen weer een onderdeel van het raadscommunicatieplan. Daarnaast sluit dit naadloos aan op het doel van de nieuwe werkwijze van de gemeenteraad: meer contact met de stad en ‘naar buiten’.

In het kader van ‘Raad op bezoek’ leggen raads- en commissieleden per fiets op een zaterdagochtend een bezoek af in buurten, wijken en stadsdelen van Eindhoven. Dit wordt twee keer per jaar georganiseerd in samenwerking met bewoners en de afdeling Gebiedsexpertise van de gemeente. Tijdens de fietstocht worden de raadsleden bijgepraat door buurtbewoners, buurtorganisaties, instanties, bedrijven en/of professionals over datgene wat speelt in de betreffende buurt.

Op zaterdag 19 maart j.l. was het Stadsdeel Stratum aan de beurt. Een grote delegatie raads- en commissieleden verzamelde zich in de Blokhut, het wijkcentrum in de Irisbuurt. Van hieruit werden projecten bezocht die op initiatief van bewoners zijn of worden uitgevoerd. Veel vrijwilligers zetten zich in om hun buurten gezelliger, mooier en veiliger te maken. Dat dit niet altijd van een leien dakje gaat bleek tijdens het bezoek aan de verschillende locaties.

Zo ook exploitatie door een team vrijwilligers van de Blokhut dat als de huiskamer van de Irisbuurt dient. Een behoorlijk pittige klus omdat er nogal wat regels zijn waaraan voldaan dient te worden. De vrijwilligers weten zich gesteund door zo’n 140 vrienden van de Blokhut.
In de directe nabijheid van de Blokhut werd de Bevrijdingslinde bezocht op een plek wat een mooie en gezellige ontmoetingsplek voor de bewoners moet worden. De plek krijgt een forse opknapbeurt waarbij vooral ook aan de leefkwaliteit van de linde wordt gedacht. Onder de linde wordt een houten vlonder aangelegd met daaronder vruchtbare aarde zodat de boom een betere voedingsbodem krijgt en daardoor een langere levensduur. Een mooie combinatie van liefde voor de buurt en de natuur.

De volgende locatie was het bezoek in het Sint Bonifatiuspark in de Sintenbuurt waarin een bewonersgroep een mooie wandelroute heeft uitgezet wat de naam het Buurpad kreeg. De bedoeling hiervan is dat kinderen gestimuleerd worden om buiten te spelen maar ook dat jong en oud elkaar beter leren kennen. Kortom ‘ontdek het Buurpad’ zeer de moeite waard om te bezoeken ook als je er niet woont. In Eikenburg/De Roosten waar buurtbewoners het initiatief namen om concrete plannen te maken om het verouderde speelveld opnieuw in te richten. Dit gebeurt met natuurlijk materiaal afgestemd op de belevingswereld van kinderen. imageHet plan werd positief ontvangen zowel bij de omwonenden als de gemeente die graag mee wilde werken om het plan te laten slagen. Het resultaat is een mooi groen speelveld in een parkachtige omgeving met speeltoestellen van meest natuurlijk materiaal. Vanwege de verwachte aantrekkingskracht op kinderen uit aangrenzende buurten, gaan bewoners en gemeente onderzoeken hoe de aangrenzende kruising veiliger gemaakt kan worden.

De fietstocht werd afgesloten in Bloemenbuurt Zuid waar het project ‘Collectief Particulier Opdrachtgeverschap’ (CPO) centraal stond. Het buurtvernieuwingsplan bevat zowel koop- als huurwoningen. Bij CPO hebben de bewoners een zeer hoge mate van inspraak bij de bouw van hun woningen. Tijdens de door hen aangeboden lunch vertelden de bewoners trots te zijn op hun nieuwe woningen.
Zowel de raadsleden als de bewoners van de bezochte buurten waren enthousiast over het bezoek en nadere kennismaking.

Sjoerd Slaaf

Privé: Sjoerd Slaaf

Privé: Sjoerd Slaaf

Om gezondheidsredenen heeft Sjoerd aangegeven tijdelijk zijn functie als Raadslid neer te leggen. Hij wordt tijdelijk vervangen door Eric Cols.    Achtergrond: Als Groninger valt het mij op dat lang niet iedere inwoner van Eindhoven geboren en getogen is in deze prachtige stad. Ik ontmoet veel mensen die van buiten Eindhoven komen: uit andere delen

Meer over Privé: Sjoerd Slaaf