14 maart 2014

PvdA pakt waar nodig woonoverlast door arbeidsmigranten aan.

De PvdA wil woonoverlast die wordt veroorzaakt door Oost-Europese arbeidsmigranten terugdringen. De partij wil daarom maximaal één bewoner per  12 vierkante meter, migranten spreiden over de stad en een harde scheiding tussen het werkcontract en het wooncontract. Dat staat in een actieplan dat verschillende lokale lijsttrekkers en PvdA Tweede Kamerlid Mariëtte Hamer vandaag presenteren.

Yasin Torunoglu: “Mensen willen een goede woning, prettige buren en een veilige omgeving. Maar als in je wijk op grote schaal Oost-Europese arbeidsmigranten in te kleine woningen worden gehuisvest, zie je dat de wijk verloedert. Er is niets mis met een Poolse buur, maar er is wel wat mis met 15 Poolse buren in één eengezinswoning. Dat zorgt voor geluidsoverlast, vervuiling op straat en ruzies in het portiek. Voor de mensen die daarnaast wonen  is hun huis niet meer hun thuis, en juist hen moeten we helpen.”

Gemeenten krijgen als het aan de PvdA ligt extra bevoegdheden om te voorkomen dat arbeidsmigranten zich concentreren in kwetsbare wijken of in kleine dorpskernen. Ook aan de praktijk dat werkgevers Oost-Europese arbeidskrachten zelf in een te kleine ruimte huisvesten, wil de PvdA een einde maken. Zo mag er maximaal één bewoner per  12 vierkante meter zijn, en mag de werkgever niet ook de huisbaas zijn. Dat laatste leidt volgens de PvdA vaak tot misbruik van de machtspositie en uitbuiting. Bekijk hier het PvdA_Actieplan_Fatsoenlijke huisvesting arbeidsmigranten.

Inbreng PvdA tijdens congres Breda

Tijdens het congres van de PvdA in Breda is een amendement aangenomen van de PvdA Eindhoven, waardoor onderstaand amendement is opgenomen in het Europees verkiezingsprogramma van de PvdA:

Naast het waarborgen van gelijk loon voor gelijk werk en de arbeidsvoorwaarden van werken in het gastland, moet voorkomen worden dat bedrijven en dienstverlenende bedrijven als uitzend- en detacheringsbedrijven buitenlandse werknemers
verplichte huisvesting aanbieden. Niet valide bedrijven bieden soms tegen woekerprijzen verplichte huisvesting aan, waardoor onder de streep werknemers exorbitante woon- en verblijfskosten kwijt zijn.

Daarnaast worden deze werknemers met teveel mensen in te kleine ruimtes gehuisvest, met alle overlast van dien.