Een stad voor iedereen
Geschreven door ons Eindhovens PvdA lid Shirodj Raghoenath.
Met angst keek ik rond mij heen terwijl ik met mijn vriend door de winkelstraat de Demer liep. Wij mochten samen geen bekenden tegenkomen. Hij is Moslim en ik ben Hindoestaans. Twee jongens die nog beide in de kast zaten en toch waren wij met elkaar aan het daten. In mijn ooghoek zag ik een bekende schim. Uit reflex schoot ik een meter opzij. Ik dacht dat ik familie van mij zag – loos alarm – vol ongemak liepen wij verder door.
Ondanks dat ruim zestien jaar geleden het huwelijk is opgesteld in Nederland waardoor het homo-huwelijk mogelijk werd gemaakt, zijn doelgerichte homo- en transfobe haatmisdrijven nog steeds van deze tijd; ook in Eindhoven. Men denkt vaak dat wij tolerant zijn en dat wij alles op het gebied van LGBTQI+ hebben geaccepteerd, echter schijn bedriegt.
In de tussentijd is de focus op dit gebied verwaterd. Hierdoor zijn er nieuwe en nog steeds lopende problematieken die aandacht vragen om totale emancipatie te bereiken. Hieruit blijkt dat het nog steeds nodig is dat er gewerkt wordt aan de zichtbaarheid van deze minderheidsgroep.
In gesloten, conservatieve gemeenschappen is het spreken over seksualiteit, genderdiversiteit en seksuele geaardheid vaak nog een taboe. Dit is echter niet de enige plek waar er hard gewerkt moet worden om ervoor te zorgen dat iedereen op zijn/haar/hun* gemak kan voelen. Denk aan het schoolplein waar er wordt gescheld met het woord “homo”, langs de zijlijn van het sportveld waar er transfobe opmerkingen worden gemaakt of als je in de binnenstad een van de vele straatpredikaten hoort preken dat het huwelijk alleen tussen een man en een vrouw geschied.
In deze stad moet iedereen zich op zijn/haar/hun gemak kunnen voelen ongeacht je seksuele voorkeur of (gender)identiteit. Wat kan de gemeente doen om dit te realiseren? Het ondersteunen in educatie over seksuele diversiteit en genderidentiteit. Er moet gewerkt worden aan de zichtbaarheid. Niet alleen op scholen, ook in het straatbeeld. Zo kan de gemeente zelf diversere foto’s gebruiken. De aanhef van brieven kan genderneutraal gemaakt worden door de aanhef “Beste meneer/mevrouw” aan te passen naar “Beste inwoners”. Slechts enkele subtiele wijzigingen kunnen een grote impact hebben voor deze groep.
Dus ja, het is nog steeds nodig dat er gewerkt wordt aan de zichtbaarheid van de LGBTQI+ gemeenschap. Wij moeten nog steeds strijden voor sommige rechten, wij worden nog steeds gediscrimineerd en toch zijn wij trots op wie wij zijn. Diversiteit moet je juist vieren en extra onder de aandacht brengen! Daarom sta ik deze zaterdag op de PvdA-boot tijdens de Amsterdam Canal Pride. Ik ben trots op ik ben, waardoor ik nu sterker in mijn schoenen en weet ik wat ik wil bereiken op dit gebied.
Om de schrik te overkomen hadden wij een ijsje gehaald. Wij gingen achter de Witte Dame op een bankje zitten, uit het zicht van iedereen. Ik rustte mijn hoofd op zijn schouder en maakte een diepe zucht. “Waarom moet ik mij zo ongemakkelijk voelen terwijl ik met mijn vriend door de stad liep?”, vroeg ik bij mijzelf af. Ik schrok op. Ik zag een mevrouw langslopen – ze gaf ons een knipoog – ik voelde mij weer op mijn gemak.
Volg foto-updates van mij op de PvdA-boot door de Instagram van PvdA Eindhoven te volgen!
Shirodj Raghoenath
Internationaal Secretaris Jonge Socialisten in de PvdA.
Lid van PvdA Eindhoven.
*hun, het bezittelijk voornaamwoord voor een persoon die zich niet identificeert met een vrouwelijke of mannelijke benaming.