12 juli 2011

Zwemkaartje duurder voor regio

Burgemeesters in de regio noemen het ‘een onzalig plan’ (burgemeester Driek van de Vondervoort van Bergeijk), en zeggen: ‘Als gemeenten zo met elkaar omgaan, is het einde zoek’ (Jack Mikkers, burgemeester van Veldhoven). Burgemeester Fons Jacobs van Helmond wil niet reageren omdat hij zich niet kan voorstellen dat het een serieus plan is. De forse tariefsverhoging is onderdeel van een plan van de twee partijen om een financieel gat in de sportbegroting van de stad te dichten. Eindhoven moet de komende jaren 56 miljoen euro minder en anders gaan uitgeven per jaar. Het college van B en W stelde voor om onder meer een miljoen euro binnen te halen door de ijsbaan te sluiten. Maar daar is in de stad en in de gemeenteraad geen draagvlak voor.

In het VVD/PvdA-plan gaan alle sporttarieven omhoog. Dus ook die voor verenigingen, instellingen, abonnementhouders en commerciële huur. Maar er komt wel een verschil per categorie. Vanwege het belang van breedtesport zouden verenigingen ‘slechts’ 4 á 5 procent per jaar meer gaan betalen. De grootste verhoging (‘enkele tientallen procenten’) is voor de commerciële verhuur en de losse kaartjes voor het recreatiebad en de ijsbaan. „Maar omdat Eindhoven die voorzieningen overeind houdt, vinden wij het niet gek om de regio te vragen een extra steentje bij te dragen”, aldus motie indiener Frank Depla (PvdA). Depla ontkent dat het hier om een ‘eigen volk eerst’ plan gaat. „Nee, het is juist een manier voor de regio om solidariteit te tonen.”

Maar daar denkt die regio toch anders over. Burgemeester Driek van de Vondervoort van Bergeijk: „Dit is een stap terug in de tijd en in de regionale samenwerking. Het lijkt wel middeleeuwse tolheffing. Dat kunnen wij ook: een tolpoort bij de grens van ons dorp. En dan alle Eindhovense fietsrecreanten laten betalen.” Als de motie wordt aangenomen zet Eindhoven de regionale samenwerking op scherp, aldus Van de Vondervoort.

Corrie de Leeuw