Wethouder Brink snakt naar reces
Logisch dat er door gemeenten een strenger beleid gevoerd moet worden. Van de minister mogen gemeenten vanaf 1 januari een tegenprestatie eisen van mensen met een bijstandsuitkering. Een tegenprestatie is dan een aantal uren werk. En de gemeenten mogen zelf bepalen of en hoe ze die tegenprestatie eisen. Dat wil zeggen: vrijwilligerswerk, mantelzorg en een reintegratietraject tellen niet mee als tegenprestatie, zo heeft de minister bepaald.
Wat voor werk dan wel en wie wel en niet verplicht kunnen worden? Daarover is nog veel onduidelijkheid. De Tweede Kamer moet er nog over spreken. Voor de SP reden genoeg een amendement in te dienen. In Eindhoven wordt geen tegenprestatie geëist, luidde dat kort gezegd. Met name PvdA, Leefbaar en CDA voelden veel voor dat voorstel.
Maar wethouder Brink kennelijk niet. En dus moest hij een raadsmeerderheid zo ver krijgen dat met hem eens te zijn. „Wilt u het amendement niet opschorten?”, probeerde hij, „want de Kamer moet nog definiëren welke dingen wel en niet kunnen.” Waarop Bianca van Kaathoven (fractievoorzitter SP) natuurlijk zei dat dit nu juist het argument was om uit te spreken dat in Eindhoven geen tegenprestatie gevraagd zal worden. In de discussie die volgde, verzamelde Van Kaathoven steeds meer, en de onzeker formulerende Brink steeds minder volgers.
Uiteindelijk schoot burgemeester Rob van Gijzel Brink te hulp. Hij schorste tien minuten waarin het college kon kijken wat mogelijk was. Daarna kwam Brink met een door Van Gijzel gesouffleerd voorstel, dat de burgemeester voor de duidelijkheid ook zelf nog even samenvatte: als de SP het woordje ‘vooralsnog’ nu eens toevoegt. Dan luidt het amendement: ‘het instrument tegenprestatie wordt vooralsnog niet ingezet’. De SP vond het best, de raad vond het best en het amendement werd unaniem overgenomen.
Het was elf uur toen de laatste hamerslag viel. Bijna alle raads- en collegeleden spoedden zich naar café ’t Mulderke, waar de uitslag van de jaarlijkse verkiezing ‘Raadslid van het Jaar’ bekendgemaakt werd. Raadsleden, wethouders, ambtenaren en burgemeester hieven het glas. Maar wethouder Henk Brink was er niet bij. De ‘wethouder van buiten’ lijkt er niet in te slagen om er in Eindhoven ‘in’ te komen.