22 december 2011

Wethouder Brink blijft onzichtbaar

Want hoewel het koopzondagenvoorstel unaniem door ‘zijn’ college werd gesteund, leek de wethouder zelf tijdens het debat allesbehalve overtuigd van de inhoud van het voorstel. „Zelf had ik ook het liefst gezien dat we het zonder convenant hadden geregeld, maar de wens voor 26 koopzondagen kwam vanuit de ondernemers. Maar goed, zeggen jullie maar hoe jullie het uiteindelijk willen hebben”, was het weifelende verweer van Brink op de felle kritiek van diverse partijen, waaronder ook coalitiegenoten PvdA en GroenLinks, op het voorstel. De portefeuille van Brink is anderhalf jaar na de start van de ‘frispaarse’ Eindhovense coalitie inhoudelijk steeds verder uitgehold. Zo werd het onderdeel citymarketing al vrij snel na de start van frispaars door collega wethouder Helms overgenomen, die daar inmiddels voortvarend en gedreven mee aan de slag is gegaan. Bij andere portefeuille onderdelen wordt Brink in de praktijk steeds vaker bijgestaan, en overvleugeld, door college collega’s als Lenie Scholten (sociaal beleid), Mary Fiers (horecaleges), burgemeester Van Gijzel (Brainport) en Staf Depla (onder andere Ergon). Over de uitvoering van de Wet werk en bijstand, eveneens onderdeel van Brinks portefeuille, is Eindhoven voor een groot deel afhankelijk van landelijk beleid. En de discussie over de eindtijd van de weekmarkt op dinsdag in de binnenstad, is pas deze week na heel veel vijven en zessen (voorlopig) tot een voor iedereen acceptabel einde gebracht.

Brink werd na de gemeenteraadsverkiezingen door de VVD van Amersfoort naar Eindhoven gehaald. Bij zijn aantreden omschreef hij het Eindhovense wethouderschap in deze krant als ‘de kroon op zijn werkzame leven’.

De vraag is of hij daar ruim ander­half jaar later nog zo over denkt. Maar nóg prangender is de vraag hoe lang de frispaarse coalitie deze steeds ongemakkelijkere situatie laat voortduren.