Weinigen doorstaan Bibob-proef
Dit jaar zijn de totale kosten voor de vergunningen 2,3 miljoen euro hoger dan de opbrengsten (leges). „Je kunt dan zeggen: we passen dat bij uit de algemene middelen, maar dan betaalt iedereen mee. Dan vinden wij het beter om dat tekort te laten betalen door de mensen die een vergunning aanvragen”, aldus Depla dinsdagavond. Maar veel raadsleden vinden de tariefsverhoging in sommige gevallen al te gortig. En in geval van het Bibob-onderzoek al helemaal: tot nu toe hoefde daar helemaal niet voor betaald te worden door een vergunningaanvrager. En in het plan van het college moeten zelfs de vergunning aanvragers die ‘schoon’ blijken te zijn het volle tarief betalen.
Van Gijzel kwam ook met cijfers. Hij zei dat er het afgelopen jaar 180 horeca, seks- en growshopvergunningen aangevraagd zijn die in aanmerking kwamen voor een Bibob-onderzoek. Bij zo’n onderzoek werken gemeente en belastingdienst samen om uit te zoeken of er sprake is van crimineel geld. Van de 180 aanvragen zijn er uiteindelijk 60 bij wie daadwerkelijk een Bibob-onderzoek werd aangekondigd. Een derde bleek toen ineens geen vergunning meer te hoeven. Bij een derde bleek iets aan de hand. En een derde kwam schoon door de toets.
Van Gijzel zegde toe een en ander nog eens te bekijken. Maar het principe ‘de vervuiler betaalt’ wil hij wel handhaven. De gemeenteraad heeft hierover het laatste woord.
Corrie de Leeuw