Waar werken alle ambtenaren?
2. In welke kantoorgebouwen zitten de Eindhovense ambtenaren nu dan?
Bij de gemeente Eindhoven werken in totaal 2200 ambtenaren. Die zijn verdeeld over de volgende kantoorgebouwen: stadhuis en stadhuistoren, het MO-gebouw tegenover het stadhuis aan het Stadhuisplein, het Stadskantoor aan de Walkant van het Stadhuisplein, de Kennedytoren van het Kennedy Business Center bij het station, het Werkplein Mercado (vroeger sociale dienst en arbeidsbureau) aan de Smalle Haven, het NRE gebouw, en het pand Begijnhof 27. Stadskantoor en Kennedytoren zijn niet van de gemeente. Daar wordt gehuurd. Het huurcontract van het Stadskantoor loopt in 2019 af.
3. Welke recente ontwikkelingen zijn er?
Wethouder Mary-Ann Schreurs (D66) heeft de ambtelijke herhuisvesting in haar portefeuille. Zij wil dat het voormalige gemeentelijke kantoor aan de Edenstraat (TD-gebouw) de ambtelijke hoofdvestiging wordt. Dat gebouw is een paar jaar geleden juist door de gemeente verlaten, omdat het compleet verouderd was. De gemeente wilde het verkopen. De ambtenaren die er werkten, werden overgeplaatst naar de Kennedytoren.
Schreurs wil dat het TD gebouw wordt uitgebreid en gemoderniseerd. Verder wil de wethouder de publieksfuncties die nu nog in het Stadskantoor zitten, onderbrengen in nieuwbouw op de plek waar nu nog het MO-gebouw is (aan de overkant van het Stadhuis). Het huidige gebouw wordt dan gesloopt. Schreurs wil in eerste instantie laagbouw en er dan later, als de markt is aangetrokken, kantoren en/of appartementen op bouwen. Die hele operatie kost bijna 70 miljoen euro. Er zijn ook opbrengsten omdat er niet meer gehuurd wordt, geen leegstand meer is ( TD-gebouw) en minder kantooroppervlakte. In het plan blijven er vier gemeentekantoren over: stadhuis plus toren, overkant stadhuis, Mercado en TD-gebouw.
4. Hoe staat de politiek hier tegenover?
De politiek worstelt enorm. Eerst was bijvoorbeeld het CDA (oppositie) tegen. Die partij twijfelde vooral erg aan de opbrengst kant van het financiële plaatje. Maar bij de laatste commissievergadering was het, inmiddels gerustgestelde, CDA toch voor. Net als de meeste partijen trouwens. Maar toen was de PvdA (coalitie) weer hevig aan het twijfelen. Die partij vindt dat de politiek langer moet nadenken en nog meer opties moet overwegen voordat zoveel geld wordt uitgegeven. Op initiatief van de PvdA is het Schreurs-voorstel in ieder geval weer van de raadsagenda van vanavond (20.30 uur) afgehaald.
5. Hoe gaat het nu verder?
Dat hangt helemaal af van vanavond. De PvdA heeft al aangekondigd met een initiatiefvoorstel voor een eigen onderzoek door de raad te komen. Maar hoe breed wordt dat onderzoek? Komt daar ook in te staan dat alle opties bekeken moeten worden? Bijvoorbeeld ook nog een ambtelijk hoofdkantoor op Strijp-S? Of beperkt het onderzoek zich tot de plekken (TD-gebouw en Stadhuisplein) van Schreurs?