Pas eind 2010 meer helderheid over stadion
Voordat de gemeente een besluit neemt over de locatie, verlangt ze van de eerstedivisieclub een gedegen plan dat de bouw van een eventueel nieuw stadion financieel rechtvaardigt. De club moet eerst de ambitie voor de lange termijn formuleren. Als dat bijvoorbeeld een plaats in de bovenste helft van de ranglijst van de eerste divisie is, hoort daar een plan bij met een hogere begroting. De club draait nu op een minimale begroting van 1,3 miljoen euro. Die moet dan met bijna een miljoen omhoog.
De club moet daarvoor met ‘ partners’ afspraken gaan maken. Dat kunnen volgens Van Merrienboer bedrijven en winkels zijn, maar ook denkbaar is een stadion met ‘maatschappelijke’ functies zoals onderwijs, een gezondheidscentrum of kinderopvang, aldus de wethouder. Volgens FC Eindhoven-directeur Edwin Huybers is de clubleiding al volop bezig met het ontwikkelen van zo’n plan. „We hadden al een langetermijnstrategie op papier, maar leggen de horizon nu nog verder weg. We hebben niet stilgezeten en de komende weken gaan we snel nog meer stappen maken.”
Voor het ontwikkelen van een stadion haalt de club ook externe deskundigheid in huis. „Die expertise heb je nodig. Het gaat om financiering, participatie, exploitatie. Je onderzoekt alle mogelijkheden en constructies. Als club wil je een stadion dat aan je normen en wensen voldoet, en tegelijkertijd wil je de risico’s beheersen.”
Dat de gemeenteraad een exploitatietoets zal eisen voordat besloten wordt tot de bouw van een stadion, vindt FC Eindhoven ‘logisch en begrijpelijk’. ,,Dat is de verantwoordelijkheid van de gemeenteraad. Hoe duidelijker wij zijn, hoe beter we met de gemeente kunnen samenwerken.” Volgens Guus Hulshof, hoofd sportzaken van de gemeente, zijn voor de stadionlocatie wel enkele opties denkbaar. Die plekken liggen ten zuiden van de spoorlijn.
John GraatFrank van den Heuvel