Lusten en lasten van Poolse buren
2. Heeft de gemeente dit wel in de gaten en wat is er tot nu toe gedaan?
Volgens verantwoordelijk wethouder Mary Fiers (PvdA, wonen) zit de gemeente er bovenop. Ze vertelt dat vanaf 2008 de ‘handhaving is geïntensiveerd’. Er is dus vaker en beter gecontroleerd of ‘Polenpanden’ wel met een vergunning per kamer verhuurd worden en of ze wel veilig zijn.
De afgelopen twee jaar is er in Eindhoven ook een proef geweest: het project Huisvesting Arbeidsmigranten. Daarin werkten gemeente, RCF (Regionaal Coördinatiepunt Handhaving) en de stichting Srada (belangenbehartiger arbeidsmigranten) samen. Het project was niet gericht tégen de Oost-Europese werknemers, maar tegen de mensen die misbruik van hen maken, huisjesmelkers, malafide werkgevers, en tegen de overlast die de buurt ondervindt.
Volgens de betrokken partijen een zeer succesvolle aanpak. Zo zegt Srada-oprichtster Sonja Driessen dat via het project van de Oost-Europese huurders veel informatie is gekregen over malafide werkgevers en verhuurders. En dat gebleken is dat huurders behoefte hebben aan informatie over hoe ze legaal kunnen huren. Driessen breekt ook een lans voor haar achterban: „Laat de arbeidsmigranten niet de dupe worden. Want als een pand gesloten wordt, staan zij op straat.” Het project Huisvesting Arbeidsmigranten is enkele maanden geleden afgerond.
3. En wat gebeurt er nog meer?
Wethouder Fiers zegt dat de gemeente ook meewerkt aan twee initiatieven voor ‘pensionachtige voorzieningen’ voor arbeidsmigranten. Of het dan nieuwbouw betreft of het verbouwen van lege kantoorpanden laat ze nog in het midden. Ze verwacht in de tweede helft van dit jaar de plekken bekend te kunnen maken en de procedure te kunnen starten. Verder is het gemeentelijke vergunningensysteem aangepakt. Er zijn nu meer mogelijkheden om te voorkomen dat een vergunning wordt afgegeven voor de verhuur per kamer.
4. En wie controleert dan of al die maatregelen écht werken?
Dat doet de Eindhovense gemeenteraad. Daarom heeft een werkgroep van acht raadsleden vijftig gesprekken gevoerd met buurtbewoners, arbeidsmigranten, verhuurders en betrokken instanties. De raadsleden zijn mee geweest met controle-acties van het project Huisvesting Arbbeidsmigranten en ze zijn in andere steden wezen kijken.
In het rapport van de werkgroep staat onder meer dat het samenwerken van instanties om woonoverlast te voorkomen, structureel gemaakt moet worden. En dat er één centraal meldpunt voor woonoverlast moet komen.
5. Wat gaat er nu gebeuren?
Het rapport van de raadswerkgroep wordt vanavond (20.45 uur) in een openbare commissievergadering in het stadhuis besproken. De evaluatie van het project Huisvesting Arbeidsmigranten kan ieder moment klaar zijn.