27 maart 2011

Huisjesmelkers grijpen de macht

Gevolg: huisjesmelkers en malafide verhuurders grijpen hun kans. Er zijn immers door de economische crisis genoeg huizen voor niet al te veel geld te koop. Vervolgens proppen ze die huizen vol oost-Europeanen die hier komen werken. Gevolg daarvan: mopperende buurtbewoners die de samenstelling van hun wijk zien veranderen en overlast ervaren. En huurders die relatief veel geld betalen voor heel weinig woongenot.

Yasin Torunoglu (PvdA) is voorzitter van de werkgroep van Eindhovense gemeenteraadsleden die in de problematiek dook. Hij zegt dat het onderzoek voor hem een ‘eye-opener’ was: „Dat het zo erg was…. Dat hier in onze stad, de vijfde stad van het land, mensen in zulke omstandigheden wonen. Dat dat kán.”

En mede-werkgroeplid Karin Wagt (CDA) vertelt: „We zagen een piepklein kamertje. Twee matrassen op de grond en een hoop plastic zakken waaruit de mensen leefden. Daar woonde een Pools gezin! Vader, moeder, een puber en een peuter. De vader was dronken. En er was geen raam. Alleen maar een houten schot. En zo’n man is wel legaal hier.”
De werkgroep heeft vijftig gesprekken gevoerd met buurtbewoners, huurders, verhuurders, woningcorporaties en verschillende betrokken instanties. Ook gingen ze in Rotterdam en Den Haag kijken, hoe ze daar met de problematiek omgaan. In ieder geval werd daar duidelijk dat de gemeente veel meer de regie moet nemen en veel strenger moet handhaven.
Gisteravond is het rapport aangeboden aan de gemeenteraad. Die gaat er volgende maand over praten. Als de raad het eens is met de werkgroep moet het college van B en W met de aanbevelingen aan de slag. Na de zomervakantie kan er dan een nieuw beleid voor kamerbewoning en woningsplitsing liggen.

Corrie de Leeuw