26 juni 2011

Hoop voor keurige kamerverhuurders

Wethouder Mary Fiers wil het huidige beleid niet verwerpen maar in individuele schrijnende gevallen wel een uitzondering maken. Concreet moeten huiseigenaren die geen of te laat een omzettingsvergunning hebben aangevraagd, nu aantonen dat de bewoners van hun pand niet voor overlast in de buurt zorgen. Verhuurders kunnen dit doen door bijvoorbeeld handtekeningen te verzamelen in de straat waarin hun huis staat. Vanuit de gemeente wordt er door de wijkcoördinator ook nog een leefbaarheidstoets gedaan. Hierbij wordt gekeken naar zaken als overlast uit het verleden. De gemeente wil hiermee ook voorkomen dat huisjesmelkers buurtgenoten onder dwang zetten om een handtekening te zetten. „Samen met de politie denken wij een aardig beeld te hebben waar sprake is van huisjesmelkers”, aldus Fiers.

De wethouder benadrukte dat het niet de bedoeling is om nu alsnog massaal met vergunningen te gaan strooien. „In sommige gevallen is er echter geen enkel bezwaar om alsnog een vergunning te verlenen. Deze huiseigenaren en de bewoners moeten dan niet de dupe worden van deze wet.”

Hoeveel panden in Eindhoven in aanmerking komen voor de cou­lance, is onduidelijk. In de meeste wijken kan de omzettingsvergunning zonder problemen worden aangevraagd omdat hier geen sprake is van een leefbaarheidsprobleem. In een wijk als Woensel West is het een ander verhaal. In sommige straten doet meer dan de helft van de panden dienst als studentenhuis of ‘Polenpand’. Uit de inspraken tijdens de vergadering van enkele bewoners van deze wijk, kon worden opgemaakt dat deze niet erg happig zijn de kamerverhuurders te helpen om alsnog een vergunning te verkrijgen.

Diede Hoekstra