HONDENBELEID ‘Nieuw beleid heeft effect’
Het percentage hondenbezitters dat in de Digipanel-enquête zegt de hond altijd aan de lijn te houden, is in twee jaar tijd gestegen van 38 naar 49 procent. Het percentage poepopruimers nam toe van 19 tot 39 procent.
Sommige enquêteresultaten kunnen ook minder positief worden uitgelegd. Op stoepen is minder hondenpoep gevonden, maar in de plantsoenen des te meer.
Zo’n vijftien procent van de ondervraagden vindt dat veel rondom hondenpoep en loslopende honden is verbeterd. Ongeveer twintig procent vindt van niet. De grootste groep valt in de categorie ‘wel iets verbeterd, maar nog onvoldoende’. „Dat je er nog niet bent, is evident. Maar ik vind het wel een trendbreuk”, stelt Fiers al met al.
Dat het aantal klachten over hondenpoep is gestegen, heeft volgens de wethouder waarschijnlijk van doen met de extra aandacht die door het nieuwe beleid is gegenereerd. In twee jaar tijd deelden de stadstoezichthouders 152 bekeuringen uit aan mensen die hun hond niet aan de lijn hadden.
Als ‘tegenprestatie’ voor een strenger bekeuringsbeleid zou de gemeente voor 36 hondenlosloopterreinen zorgen. Inmiddels zijn er 29 aangewezen, waarbij voor vier locaties bezwaarprocedures lopen. Eén bezwaar is, door de plek van een poortje te wijzigen, inmiddels van tafel gehaald. In de andere gevallen buigt de commissie voor bezwaarschriften zich over het geschil.
Op acht plekken onderzoekt de gemeente nog in samenspraak met omwonenden of een terrein voor de honden kan worden aangewezen. In het eerste kwartaal van dit jaar zouden daarover besluiten kunnen vallen.
Peter Scholtes