9 februari 2011

Ambtenarenhuisvesting: waarom een onderzoek?

In ieder geval zó, dat de Eindhovenaar er ook wat aan heeft. Vergelijk de ontwikkeling van de Heuvelgalerie indertijd: de gemeente zette toen het Muziekcentrum en het Casino in als aanjager. En als gemeente hebben we maar enkele keren per eeuw de kans om een dergelijk bedrag in de stad te investeren.

Nu ligt er een plan voor waarin alle ambtenaren worden gehuisvest in het TD gebouw, dat daarvoor verbouwd wordt tot 2 keer zoveel m2 kantoorruimte. Voor de som van zo’n 60 miljoen Euro. De publieksfuncties zoals het inwonersplein worden gehuisvest op het Stadhuisplein.

De keuze voor de TD is een keuze ingegeven door de crisis: we kunnen het gebouw niet verkocht krijgen, het is eigen bezit, dus kiezen we voor de pragmatische oplossing. Een keuze vanuit de armoe, in onze ogen, niet vanuit de kans. De crisis gaat tenslotte weer voorbij, de keuze voor de locatie blijft.

Op zich een keuze die uit te leggen is vanuit een pragmatische invalshoek (hoewel wel een erg dure keuze), maar wat ons betreft (nog) niet vanuit het lange-termijn perspectief op de stad.

Sinds september hebben wij geprobeerd om er achter te komen of er nóg een motivatie was voor deze keuze. Wij vonden deze wat mager, temeer omdat nog geen jaar geleden door de gemeente het TIO gebouw (toren achter het MO gebouw op het Begijnhof) is aangekocht met de bedoeling alle ambtenaren aan het Stadhuisplein te huisvesten. Wat was er met die plannen gebeurd? Waren die in een jaar tijd helemaal van de baan? Enkel door de crisis? Wat was de stedenbouwkundige visie achter dit voorstel? Hoe paste dit voorstel in de ontwikkelingsopgave die we als stad nog hebben?

Wij hebben er in alle discussies (en dat zijn er velen, we hebben het voorstel al twee keer van de agenda afgehaald) geen afdoende antwoord op gekregen. Inmiddels zijn we er wel achter dat het apparaat er flink druk achter zet. Heel belangrijk dat men weet waar men aan toe is. We begrijpen ook dat dit voor het college een zwaarwegende factor is. Maar voor de fractie is het geen reden om overhaast een keuze te maken. Alle bouwprojecten worden momenteel onder de loep genomen omdat de tijden veranderd zijn. VMBO scholen worden niet zomaar meer gebouwd, vergunningen voor kantoren worden niet meer afgegeven. Durven we dan ons eigen project niet ook door dezelfde bril te bekijken?

Ik kan nog niet uitleggen aan de stad waarom we voor 65 miljoen een kantoor bouwen voor ambtenaren op die plek waar het niets toevoegt aan een verdere ontwikkeling. Daarom hebben we een initiatiefvoorstel ingediend om een eigen onderzoek in te stellen. Een second opinion. We willen een commissie van onafhankelijke deskundigen instellen die bekijkt of we de goede keuze maken met dit plan. Zo ja, dan kunnen wij het uitleggen, zo nee, dan hebben we onszelf voor een grote miskoop behoed.

Dit voorstel is inmiddels aangenomen.